UNT har i en granskning rapporterat om thoraxkirurgin vid Akademiska sjukhuset. I fokus har läkarnas närmaste chef stått, överläkaren Vilyam Melki, och hans omfattande extraknäck.
Kritikerna menar att han har varit en icke närvarande chef och att det påverkat kliniken negativt.
Både Vilyam Melki själv och verksamhetschefen Fredrik Lennmyr menar att kritiken är felaktig, att arbetsmiljön blivit bättre och att det blev synligt när det låga resultatet i medarbetarundersökningen 2018 förbättrades tydligt till 2019.
Men nu har skyddsombudet för läkarna vid Akademiska sjukhuset gått till sjukhusdirektören och krävt åtgärder vid thoraxkliniken med anledning av svaren i medarbetarundersökningen 2020.
– En sådan här arbetsmiljö skulle jag beteckna som hälsovådlig. Thorax är inte unikt på Akademiska sjukhuset, det finns ställen som är ännu värre, men det är tillräckligt dåligt för att kräva åtgärder, säger Knut Bodin.
UNT har tagit del av undersökningen som gjordes innan UNT:s granskning. Totalt sett är resultatet marginellt sämre än 2019. I styrkeområden som känsla av mening, arbetsglädje och om man lär sig nytt, ligger kliniken nära snittet för Region Uppsala. Men på de flesta frågor hamnar svaren en bra bit under snittet.
En fråga där skillnaden är stor är "lika behandling". Där har resultaten på thorax försämrats och ligger till och med under 2018. Och nästan var tredje svarande av thorax läkare har uppgett att det förekommer trakasserier och diskriminering.
På frågan om det råder ett öppet klimat landar thorax resultat på den lägsta nivån "lågt värde".
– Det här är varningsflaggor. Sådant som kränkande särbehandling och diskriminering ser vi mycket allvarligt på, säger Knut Bodin.
Svaren reser frågor om patientsäkerheten, menar han. På frågan om förutsättningar för säker vård hamnar resultatet på den lägsta nivån. Försämringen är markant jämfört med 2019.
– Svarar man att det är problem med en del patientsäkerhetsfrågor och att man själv inte kan rekommendera den här platsen för vård – då är läget riktigt dåligt. För då finns en etisk stress hos personalen, säger Knut Bodin.
På flera frågor kring ledarskapet är resultatet nära gränsen till det lägsta betyget och långt under regionen som helhet, som när det gäller respekt, klimat och återkoppling.
Enligt verksamhetschefen Fredrik Lennmyr tas nu en handlingsplan fram i dialog med fackliga företrädare.
– En fördjupad nulägesanalys kommer att ske i närtid och som involverar alla läkare på kliniken. Den fortsatta processen är av intern karaktär och kan därför inte kommenteras ytterligare, skriver han i ett mejlsvar på UNT:s frågor.
Han beskriver situationen vid thorax som ansträngd med hög belastning av främst intensivvård relaterat till pandemin. Kliniken brottas även med att kunna utföra sitt grunduppdrag fullt ut.
– Verksamhet och ledning, inklusive den omnämnda sektionschefen, har arbetat intensivt med en hög närvaro en längre tid, skriver Fredrik Lennmyr.
Arbetsmiljöarbetet pågår kontinuerligt, både förebyggande och när saker dyker upp.
– Vi tar allvarligt på signaler om påverkad arbetsmiljö i någon arbetsgrupp inklusive klinikens läkare. Det utslag som sågs i 2018 ledde till åtgärder 2019 med tydlig förbättring men vi har även uppmärksammat kvarstående problem.