Skjutningarna skapar oro på akutmottagningen

Inkommande patienter med kriminella kopplingar kan leda till problematiska situationer för personalen på akutmottagningen. "Vi behöver tänka på vår säkerhet i första hand", säger Rasmus Jonasson, sjuksköterska och facklig företrädare.

Rasmus Jonasson, sjuksköterska och facklig företrädare på akutmottagningen.

Rasmus Jonasson, sjuksköterska och facklig företrädare på akutmottagningen.

Foto: Robert Gabrielsson

Uppsala2019-07-22 20:11

LÄS MER: Sjukvården tvingas anpassa sig till våldet

Personalen på akutmottagningen är förberedda och förvarnade när en ambulans kommer in med någon som till exempel är skottskadad. De vet att det kan bli stökigt och polisen är redan larmad och på väg till sjukhuset.

– Det värsta scenariot för oss är när en patient med sådana typer av skador kommer in via anhöriga eller bekanta, då kan det bli tumultartat, säger Rasmus Jonasson.

Till hjälp finns bland annat en "katastroflåsning", om personalen tycker att det blir oroligt i väntrummet. Problemet är att slussen inte är helt genomarbetad, och det kan vara lätt för anhöriga att slinka igenom. Polisen larmas till sjukhuset omgående.

– Det är också vid dessa situationer som det är störst risk att andra patienter upplever oro, men vi kan få dit polis och väktare ganska snabbt, säger Rasmus Jonasson.

Personalen vet hur sådana här situationer ska hanteras och det är viktigt att de från början får grepp om läget.

– Vi behöver tänka på vår säkerhet i första hand, vilket kan leda till att vi kanske inte kan springa fram till patienten direkt.

Detta kan skapa en del oroligheter, både bland personal och övriga patienter. Patientens bekanta och anhöriga kan i vissa fall uppträda våldsamt, skrika och bete sig allmänt stökigt.

– Vi förstår att anhöriga är oroliga vilket kan leda till en hetsig stämning. Vårt fokus är att ta hand om patienten och vi blir störda i det arbetet om det är stökigt runt omkring.

Rasmus Jonasson känner inte till att det ska ha uppstått någon direkt hotbild mot personalen men uppger att det alltid finns risker. Personalen övar i olika typer av scenarion, bland annat självförsvar för att kunna ta sig loss om de till exempel skulle bli fasthållna.

– Det är bra att vara mentalt förberedd även om några sådana situationer inte har uppstått än.

Pratar ni om händelserna inom personalstyrkan?

– Ja, det har blivit mer och mer samtal om hur vi ska hantera hotfulla och våldsamma situationer, men det är främst ur vårdsynpunkt. Vi är kanske lite dåliga på att prata om hur det känns för oss.

Som UNT tidigare rapporterat tvingas sjukvården och framförallt akutmottagningen anpassa verksamheten efter våldet i Uppsala. Till personalens hjälp finns bland annat larm, kameror och åtgärdskort, allt för att de i en specifik situation ska kunna ta rätt beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om