Byggplanerna handlar bland annat om drygt 1 500 nya bostäder i lägenheter och radhus samt butiker, simhall, kulturhus och förskolor norr om Gottsunda centrum och österut i delar av Valsätra, som UNT berättat om tidigare. Planerna är en del av en långsiktig utbyggnad i stadsdelen med upp mot 7 000 bostäder plus verksamheter och arbetsplatser. De aktuella planerna innehåller bostäder längs Gottsunda allé och på dagens p-platser vid Hugo Alfvéns väg.
Två av etapperna har tidigare i år varit på en första remissomgång. Där har de mött protester, i synnerhet från boende i villakvarteren på Valsätrasidan. De pekar på att nya 5-6-våningshus norr om Gottsunda allé, nära småhusen, skulle ge skugga och insyn. Eftersom marken där lägenhetshusen ska byggas ligger högre än villaträdgårdarna förstärks dessutom effekten av hushöjderna, enligt de boende. På andra sidan Gottsunda allé planeras två hus i höjd motsvarande 10 respektive 8 våningar.
– Vi blir kringbyggda och förlorar mycket solljus. Från de nya husen kommer man att kunna titta rakt ned i vår trädgård, säger Gunnel Jansson, som bor strax intill den planerade bebyggelsen.
Bengt Kylsberg har bott i villakvarteret i 40 år. Han pekar på att området i en kulturhistorisk utvärdering beskrivits som "ett genomtänkt småhusområde i samspel med landskapet":
– Den karaktären blir starkt förändrad om de nya husen byggs, säger han.
Det finns stort behov av bostäder i Uppsala. Måste man inte vara beredd på utbyggnadsplaner i sitt grannskap?
– Vi förstår att det behövs bostäder här, men det är mängden, storleken och tätheten i utbyggnaden vi vänder oss emot. Det krävs en mindre skala för att det ska bli bra, säger han.
I remissvaren finns också kritik mot planerna på en ny lokalgata nära befintliga småhus och oro för översvämmade källare när mer mark bebyggs. Enligt villaföreningen har flera hus tidigare översvämmats vid skyfall. Som UNT rapporterat kämpar flera grannar också för att rädda en allé med ett 30-tal björkar som behöver tas ned om byggplanerna på platsen ska bli verklighet. Enligt de boende har björkarna stått i cirka 50 år.
Kritikerna radar upp ytterligare argument mot planerna, men kanske är den fridlysta cinnoberbaggen största kruxet för en utbyggnad. Länsstyrelsen konstaterar att skalbaggen finns på flera håll i grannskapet. Minst ett exemplar har hittats i det område som nu är aktuellt för utbyggnad. Platser där den röda skalbaggen fortplantar sig eller vilar får inte skadas, exempelvis av husbyggnad.
Det går att få dispens för utbyggnad men då måste flera villkor vara uppfyllda. Enligt länsstyrelsen är det i nuläget omöjligt att avgöra om dagens byggförslag klarar kraven. Myndighetens slutsats är att det finns stor osäkerhet kring åtminstone delar av byggplanerna. Enligt länsstyrelsen finns ingen laglig möjlighet att slippa dispenskravet därför att enbart enstaka eller ett fåtal cinnoberbaggar skulle påverkas.
Även på andra punkter som gäller miljöskydd i området efterlyser länsstyrelsen mer besked från kommunen innan man kan ta ställning till byggplanernas effekter.
Bland övriga remissvar vill kommunens egen miljö- och hälsoskyddsnämnd ha svar på om bostäderna i området får tillräckligt med dagsljus efter utbyggnad. En planerad idrottsplats bör utformas så att buller och ljus inte stör boende i närheten, enligt nämnden. Utbildningsförvaltningen flaggar för att det behövs nya skolplatser för att möta alla utbyggnadsplaner i stadsdelen.
Uppsalahem anser att planarbetet varit forcerat och saknar tydliga besked om bland annat gestaltningen av de nya husen. Uppsalapolisen efterlyser brottsförbyggande åtgärder i planerna. Gottsunda ingår sedan 2017 på polisens lista över särskilt utsatta områden i landet.
Föreningen Vårda Uppsala anser att förslagen har flera goda kvalitéer men föreslår bland annat mer enhetlig höjd och utformning av utbyggnaden närmast Gottsunda centrum. Enligt föreningen bör kommunen avvakta med byggplanerna närmast villorna i Valsätra.
Ett par av dem som svarat är positiva till planerna och anser att bostäder, kulturhus, simhall och nya butiker är bra för stadsdelen. Några efterlyser fler arbetsplatser i utbyggnaden för att minska pendlingsbehoven.
I nästa steg tar byggnadsnämnden ställning till om planerna ska justeras innan de går vidare till en andra remissomgång.