Sjuksköterskor oroliga för barnen

En vecka efter nyår införs det omtvistade förslaget om nya arbetstider på Akademiska sjukhuset. Nu riktar sig sjuksköterskorna på avdelning 95 F till sjukhusledningen i en skrivelse där de uttrycker sin oro för konsekvenserna.

Akademiska sjukhuset.

Akademiska sjukhuset.

Foto: STAFFAN CLAESSON

Uppsala2016-12-07 19:10

På avdelning 95 F på Akademiska sjukhuset får nyfödda vård, både intensivvård för barn som till exempel inte kan andas på egen hand och intermediärvård för dem som behöver annan typ av sjukvård i starten av livet. Avdelningens sjuksköterskor är oroliga för att deras nya arbetstider, som UNT tidigare skrivit om, i förlängningen ska leda till att barnen drabbas.

Beatrice Hjelte har arbetat på avdelningen i 1,5 år som sjuksköterska inom intermediärvården.

– Alla barn som föds är våra potentiella patienter, det kan gå fel för alla i en förlossning. Det vi är mest rädda för är att någon inte ska få plats och att vi inte ska kunna ge den vård vi vill på grund av personalbrist som leder till platsbrist, säger hon.

Redan nu är man underbemannade på avdelningen, berättar Beatrice Hjelte, det har varit svårt nog tidigare att locka sjuksköterskor att söka sig dit. Med de nya arbetstiderna blir det ännu svårare, tror hon. Och hon har kolleger som vill sluta.

– Man hör personalgruppen med alla sjuksköterskor som inte orkar, som fasar inför de schemalagda extrapassen. Det finns många missnöjda redan nu som funderar på att säga upp sig. Det skapar en oro i hela arbetsgruppen.

Den poängmodell de haft hittills översätter arbetstid till poäng – jobbar man kväll, natt eller helg får man fler poäng per timme och samlar ihop till fler lediga dagar. Nu införs i stället fasta arbetstidsmått i timmar per vecka, med arbetstidsförkortning i olika steg från 37 timmar per vecka för dem som har minst 3 nattpass på tio veckor till 32,33 timmar per vecka för dem som har minst 11 nattpass på tio veckor. Fler än 16 nattpass i tioveckorsrullen ger inte lägre – utan högre – arbetstidsmått. Då hamnar man på 36,33 timmar per vecka.

– Det leder till att vissa av oss sjuksköterskor kommer att jobba åtta pass mer per tio veckor med den nya modellen. Nästan ett pass per vecka. Den stora skillnaden blir också att vi inte gynnas av att ta helger eller nätter, jag får ju lika mycket tid om jag jobbar dagpass.

Vad säger ledningen om att ni tror att det kommer att bli svårt både att nyrekrytera och att behålla den personal ni har?

– Vi har inte riktigt fått något svar, förutom att arbetstidsmodellen kommer att träda i kraft. Jag tror inte att de inser att det är så många som känner att de inte orkar, jag tror inte att de ser vart det kommer att leda. De säger att det kommer att gå att bemanna med den nya modellen.

Beatrice Hjelte säger att hon och kollegerna på avdelning 95 F hoppas att deras skrivelse ska leda till att både sjukhusledningen och politikerna får upp ögonen för deras situation. Och inse att den nya arbetstidsmodellen riskerar att stjälpa en redan underbemannad avdelning.

– Det är en intensivvårdsavdelning med högspecialiserad vård. Man måste övervaka de här barnen, det går inte att lägga barnen ensamma på en sal, det måste vara personal. Det vi har hört är kommentaren att "förändring är alltid svårt", men det är inte riktigt det det handlar om när man pratar om barn och barnens liv.

I skrivelsen vänder ni er till sjukhusdirektören Per Elowsson. Vad vill ni att han ska göra?

­– Vi skulle först och främst vilja ha ett svar från honom, det har vi inte riktigt fått. Det upplevs som att man inte riktigt når fram. Det hjälper inte att vi sitter på vår avdelning och är ledsna och ropar, utan vi behöver nå honom på något annat sätt, säger Beatrice Hjelte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!