Det var i början på oktober 2023 som sjuksköterskan David Holmberg ansökte om att få sänka sin lön. Initiativet var ett svar på att Akademiska gått ut med stora sparkrav. Budgeten hade överträtts med en miljard.
Sedan dess har besparingsåtgärderna duggat tätt samtidigt som David Holmberg har fått nej på sin förfrågan om att sänka sin lön.
– De motiverar sitt nej med att lön måste sättas på objektiva kriterier och inte får involvera något tyckande. Men vem är det som bestämmer de objektiva kriterierna? Det är väl något ytterst subjektivt som gör att en undersköterska tjänar mycket mindre än en chef oavsett hur bra undersköterskan presterar, säger David Holmberg.
Det är inte för att han tror att hans lägre lön (som nu ligger på 38 750 kronor) skulle rädda Akademiska sjukhusets skenande ekonomi som han vill sänka den. Orsaken är att han vill införa en friare syn på vad arbete och lön kan vara, vilket också kan ge bättre vård.
– I krissituationer är det jätteviktigt att vi inom sjukvården kan ta initiativ för att lösa situationen och då ska man uppmuntra våra initiativ inte kväsa dem.
David Holmberg är kritisk till kampanjen "Tack och hej" som Akademiska har bedrivit för att få hyrsjuksköterskor att börja jobba som fast anställda genom att sänka deras löner som hyrpersonal.
– Det är dubbelmoraliskt. Å ena sidan får den som frivilligt vill sänka sin lön inte göra det. Å andra sidan får sjukhuset sänka sjuksköterskors löner när sjukhuset pressar sjuksköterskor att gå från hyrlöner till de lägre fasta lönerna. Då handlar det inte om vad arbete är värt utan om att sjukhuset vill bestämma över oss och våra löner.
Vi sitter på Fågelsången. David Holmberg har semester från den geriatriska avdelning där han jobbar som specialistsjuksköterska. Han tar en klunk av kaffet och fortsätter:
– Och nu saknas det ju massor av sjuksköterskor i sommar för att hyrsjuksköterskorna inte vill jobba för mindre pengar, vilket visar att det här sättet att försöka styra arbetare inte fungerar.
Men varför skulle någon sänka sin lön frivilligt? När man ger bort sin frihet vill man väl hellre sänka arbetstiden?
– Arbete är inte bara att ge bort frihet, det kan också ge stor mening och vara bra för vår psykiska hälsa. Men jag tycker också att det där med arbetstid borde diskuteras mer. Att man inte ska utgå från heltid utan att medarbetaren tillsammans med arbetsgivaren får diskutera sig fram till hur mycket hen vill arbeta.
Men det finns ju ett underskott på sjuksköterskor, hur ska det då gå för vården om man bjuder in till att alla kan börja jobba deltid?
– Här är det viktigt att påpeka att arbetsgivaren inte kan bestämma över hur mycket vi ska jobba. I förhandlingen mellan arbetsgivare och arbetare är det ytterst arbetaren som erbjuder tid, inte arbetsgivaren. Om arbetsvillkoren är schyssta är det troligt att vi kommer välja att stanna kvar i yrket och erbjuda mer av vår tid.
När David Holmberg kom med sitt förslag om att sänka sin lön och UNT skrev om det förra gången blev han anklagad för att vara fientlig mot facket och fick mycket hat. Och han är medveten om att han rör sig i ett känsligt område.
– Jag tycker det är bra att det finns fackförbund och att det finns kollektivavtal, men jag önskar att kollektivavtalet var mer flexibelt, så att arbetare ges mer möjlighet till eget ansvarstagande.