Enligt prognosen gör Akademiska sjukhuset i år ett underskott i förhållande till budget på över en halv miljard. Situationen är inte unik. Flera sjukhus i Stockholms län har lagt stora varsel om uppsägningar på grund av ekonomiska problem.
Först ut var Karolinska sjukhuset som för tre veckor sedan lade ett varsel om uppsägning av 600 personer, främst läkare och undersköterskor. Det presenterades som en konsekvens av att uppdraget för sjukhuset förändrats mot mer högspecialiserad vård. I början av den här veckan följde Södersjukhuset och Danderyds sjukhus efter med att varsla 100 respektive 250 anställda, även här främst läkare och undersköterskor.
Sjukhusdirektören Eric Wahlberg hoppas dock att Akademiska sjukhuset inte ska tvingas till uppsägningar på samma sätt, trots att det ekonomiska läge är minst lika dystert som vid Stockholmssjukhusen.
– Jag tror och hoppas att vi ska hitta bra åtgärder. Tills motsatsen är bevisad så räknar jag med att vi kan slippa uppsägningar. Jag har varit med om uppsägningar tidigare. Och det är väldigt besvärligt, för både personal och patienter, säger Eric Wahlberg.
Hur stor är risken att ni tvingas varsla?
– Det kan jag inte säga. Vi måste bli klara med budgetarbetet under december. Innan dess går det inte att säga hur väl vi lyckats minska kostnaderna.
Eric Wahlberg säger att underskottet beror på en kombination av ett högt kostnadsläge och ett ökat behov av vård. Politikerna har gett en viss respit och tillåter att sjukhuset gör ett underskott på 204 miljoner nästa år. Men årets resultatprognos på minus 527 miljoner innebär att det är långt även till den nivån från dagens läge.
– Det är jättebesvärligt att få budgeten att gå ihop. Vi måste hitta åtgärder som är rimliga och som vi tror är genomförbara för att få ned kostnadsläget. Samtidigt vill vi inte att det ska drabba någon patients medicinska tillstånd.
De områden som är i fokus i sjukhusets kostnadsjakt är personalkostnader, inklusive kostnaderna för hyrpersonal, köpt vård och nya högspecialiserade behandlingar som kan kosta 10 miljoner för en patient.
Går det inte ut över patienterna om man ska spara på dyra behandlingar?
– Vi kan utföra mer av den vården själva och inte skicka i väg patienterna. Då blir kostnaden lägre. Men bristen på vårdplatser gör det svårt att ta hem vården.
Akademiska sjukhuset har gått med förlust i många år. Förlusten beräknas som underskottet i förhållande till det som politikerna anslagit som ramen i budgeten.
Är sjukhuset underfinansierat?
– Det kan jag inte uttala mig om. Vi har två projekt där vi tittar på sjukhusets uppdrag, både för riks- och regionvården och för patienterna från Uppsala län. När det är klart kan man också se vilka resurser som krävs för att utföra det uppdraget. Just nu vet vi inte riktigt.
Detta är en grundfråga, borde inte du känna till det?
– Jag har sett ett stort behov av att gå till botten med detta. Det var en av de första sakerna jag tog tag i när jag började för ett och ett halvt år sedan. Det har väl gjorts delvis lite av och till tidigare. Men det är också ett rörligt mål, vilket gör det svårt.
Vilket ansvar har du för underskottet?
– Det är en svår fråga. Jag har fattat beslut som ännu inte fått full effekt. Vissa delar av kostnaderna hade jag säkert kunnat åtgärda. Andra delar är svårare att påverka. Det är nog en kombination och jag kan inte säga något om andelarna.