Utsatta män
År 2016 var Uppsalabon Simon 25 år gammal och på en bra plats i livet när han träffade kvinnan som skulle vålla honom år av psykisk vånda. Även om de bara träffades under några månader.
– Det var så häftigt när denna smarta snygga äldre kvinnan började uppmärksamma mig. Jag tänkte redan då att det var för bra för att vara sant, men jag viftade tidigt bort den tanken, säger han.
När Simon flyttade in hos sin flickvän, som då var i 40-årsåldern, blev hon som förändrad. Hon bad ständigt om hans beundran och om något gick fel kunde hon hota med att ta både hans och sitt eget liv.
– En gång höll hon en skruvmejsel mot sitt huvud och sa att hon skulle köra in den i sin hjärna för att det hade kommit lite repor på en skåpsdörr.
Hon ska även ha hotat att slänga en dammsugare i hans huvud. Och en gång när de åkte bil missade hon en avfart och blev då helt hysterisk. Så till den grad att Simon trodde att hon skulle ta livet av dem båda där och då.
Men det mesta av det psykiska våldet var mer subtilt. Hon fick honom att känna sig som världens sämsta människa.
– En gång köpte jag fel margarin. Då sa hon att jag försökte förgifta henne.
Under två månader ägnade han all sin vakna tid åt att finnas där för kvinnan som han trodde var en själsfrände.
– Hela min dag gick ut på att vara henne till lags, det fanns ingen energi kvar att göra något motstånd. Jag blev så utmattad. Och när jag vaknade nästa morgon började mardrömmen om igen.
Simons mående förändrades drastiskt. Han gick ner 10 kilo på en månad. Han började dra sig undan och isolera sig. Kollegorna och familjen reagerade snabbt och frågade vad som hänt.
– Från början ljög jag, för jag ville skydda henne. Jag levde ju för henne. Att släppa in någon annan kändes otänkbart. Man tänker ju också att man inte ska bli trodd.
Han kände dock på sig att något inte stod rätt till och letade hjälp på nätet.
– När jag sökte runt på webben fick jag upp många kvinnofridslinjer. När män omnämndes i de här sammanhangen var det som våldsutövare.
– Det är jättebra att den här hjälpen finns för kvinnor. Det är ett viktigt perspektiv då män står för mycket av våldet i nära relationer, våld som dödar kvinnor. Men som man i den här situationen började jag tänka att det kanske var jag som var våldsutövaren.
Enligt Nationellt centrum för kvinnofrid finns studier där män och kvinnor rapporterat att de utsatts för våld av sin partner i ungefär lika stor utsträckning. Forskning visar samtidigt att det är vanligare att män utsätts för psykisk misshandel medan kvinnor i större utsträckning utsätts för grovt fysiskt våld.
Uppsala mansjour har varit kritiska till att det våld som män utsätts för i nära relation inte uppmärksammas tillräckligt, och har också uppgett att många män inte vet var de kan få hjälp.
Det var först när Simons familj bjöd över honom på lunch som det brast. Han berättade allt. Och dagen efter lämnade han henne.
– Jag trodde jag skulle bli verbalt slaktad. Men det var som att hon återgick till att vara den personen hon var när jag lärde känna henne. Jag fick trösta henne.
De träffade bara varandra under fyra månaders tid, men det räckte för att göra stor skada. Det tog fem år för Simon att hitta tillbaka till sig själv. Nu är han äntligen på en bra plats i livet igen.
– Under alla dessa år har jag känt skuld och skam. Jag matades av bilden att jag var en hemsk människa. Tack vare att jag fått så bra hjälp kan jag i dag se att dessa känslor var helt orimliga.
Våren 2021 vågade Simon för första gången öppna upp sig helt för vänner.
– Det finns en bild av att män ska klara sig själva och vara modiga. Män i min närhet har varit rädda att visa att de finns där för mig och jag är själv fortfarande rädd för att prata om det här. Män måste våga fråga varandra hur de mår.
Både hans manliga och kvinnliga vänner har stöttat honom. Men det är alltid kvinnorna som funnits där emotionellt, medan männen inte riktigt vetat hur de ska hantera det.
– Alla dessa killar är vettiga människor, och jag är så glad över att jag har dem i mitt liv. Men de kunde ändå inte ställa en så enkel fråga – hur mår du? – när jag mådde som sämst.
Simon tror att både män och kvinnor blir hjälpta av att prata om sådana här trauman. Han anser dock att män måste bli mycket bättre på att prata med varandra – och att det borde pratas mer om män som utsatts för våld i nära relation.
Simon heter egentligen något annat.