Sex av tio klarar inte kraven för en tvåa

Kommunen vill ha enhetligare krav bland Uppsalas hyresvärdar. Samtidigt visar siffror från Hyresgästföreningen att en majoritet av Uppsalaborna inte klarar hyresvärdarnas krav för en nyproducerad tvåa.

Foto: Christine Richter

Uppsala2017-10-11 12:00

UNT kunde i tisdags berätta om Fredrika Jenvall som nekades att hyra en lägenhet, trots att hon stod först i bostadskön. Skälet var att hyresvärden, Stena Fastigheter, kräver att den som får lägenheten genom bostadsförmedlingen ensam ska uppfylla kravet på en inkomst som i deras fall ligger på tre gånger hyran.

UNT:s kartläggning visar på stora skillnader mellan hyresvärdarna. Och här vill Erik Pelling ha en harmonisering mellan de olika bostadsbolagen.

– Vi vill jobba via Bostadsförmedlingen så att förmedlingen kan kolla de här villkoren på ett mer enhetligt sätt. Vi hade nyligen en konferens tillsammans med hyresvärdarna där alla var överens om att Bostadsförmedlingen ska gå vidare för att undersöka om det går att få enhetligare krav, säger Erik Pelling (S), kommunalråd med ansvar för byggfrågor..

Men är inte risken att de privata värdarna lämnar Bostadsförmedlingen om förmedlingen ställer krav på vilka villkor de får ha?

– Det stämmer att vi inte kan styra kraven. Men vår förhoppning är att Uppsalahem kan fungera som ett positivt exempel, där de kan visa att de har goda erfarenheter trots att de inte ställer krav på inkomsten. Bostadsförmedlingen kan också visa med statistik hur många av de köande som uppfyller alla andra krav men stupar på inkomstkraven. Det är människor som betalat hyran och skött sig historiskt, säger Erik Pelling.

Orsaken till att kraven ser ut som de gör har dock i slutänden med situationen på bostadsmarknaden att göra.

– Att bolagen kan ställa de här kraven beror i slutänden på bostadsbristen. Värdarna får lägenheterna uthyrda ändå. Men det kan lindras när vi får in fler som bygger hyresrätter, säger Erik Pelling.Läs mer: En minoritet har råd att köpa en etta enligt UNT:s granskning

Siffror som Hyresgästföreningen tagit fram visar att hyresvärdarnas inkomstkrav i kombination med höga hyror i nyproduktionen gör att 60 procent av Uppsalaborna inte får hyra en nyproducerad tvårumslägenhet.

– Vi reagerar starkt på hur kraven sätts. Det här exkluderar en majoritet av Uppsalaborna från hyresmarknaden, säger Alexander Kuzmicki, enhetschef för juridik på Hyresgästföreningen Aros Gävle i Uppsala.

Men behöver man inte ställa krav på inkomsterna för att man ska vara säker på att hyresgästerna klarar att betala hyran?

– Självklart ska hyresgästerna betala hyran. Gör man inte det blir man av med lägenheten. Lika självklart är det att man måste se till hela familjens ekonomi. Köper man en bostadsrätt räknar man ihop inkomsterna i familjen. Det borde gälla samma sak för hyresrätter.

Olika krav från hyresvärdarna

Många av de privata hyresvärdarna ställer krav på att den som ska teckna ett hyreskontrakt har en inkomst på en viss nivå i förhållande till inkomsten.

Skillnaderna är stora mellan olika bostadsbolag och kan vara att inkomsten ska vara allt från 1 till 4 gånger hyran.

Det varierar stort vad som räknas som inkomst. I vissa fall godkänns inte studiemedel och sjukpenning som inkomst. Hos andra får man räkna in även olika typer av bidrag i inkomsten.

Uppsalahem är den enda hyresvärden utan krav på inkomstnivån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!