Först i bostadskön men fick nobben av Stena

Trots att hon stod först i kön till lägenheten blev det nobben hos Bostadsförmedlingen. Stena Fastigheter tillåter normalt inte att sambor räknar ihop sina inkomster.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2017-10-10 05:00

– Det här är segregation. Det är inte rimligt att man ensam ska uppfylla inkomstkraven när det är en fyra som förmedlas. Det är ju en hel familj som flyttar in. Och de struntar helt i att jag och min man tillsammans har mer än dubbla inkomsten de kräver, säger Fredrika Jenvall, som nekades att hyra den fyra på Seminariegatan som hon först erbjöds.

Hon berättar att familjen i dag bor i en tvåa i Tuna backar med sina två barn, som nu är åtta och tio år gamla. Och det börjar bli påfrestande att bo så trångt.

– Det känns inte bra att en pojke och en flicka ska behöva dela rum när de börjar bli så stora, säger Fredrika Jenvall.

De har letat större lägenhet en tid, men det är egentligen inte ekonomin, utan utbudet som sätter stopp.

Trots att hon har över 20 års kötid är utbudet på lediga större lägenheter begränsat på Uppsalas tuffa bostadsmarknad, särskilt om man har barn i skolåldern och av det skälet har ett begränsat geografiskt område som är intressant.

– Vi kan ju inte ta en lägenhet i vilket område som helst. Vi behöver ett boende som är i närheten av barnens skola. Helst bor vi i Tuna backar, där vi bor nu. Men det här var ändå ok rent geografiskt, säger hon och slår ut med handen mot huset bakom oss.

Och situationen är låst. Tackar de ja till en lägenhet som är lite större, men inte riktigt vad de skulle behöva, blir hon av med all kötid hos Bostadsförmedlingen.

Fredrika Jenvall har bott hos Uppsalahem sedan 1994, och det är hon som har kötiden hos Bostadsförmedlingen.

– När man är en familj så ställer man sig inte i bostadskön och betalar avgiften båda två, säger hon.

Enligt Stenas kriterier måste den som får lägenheten via bostadsförmedlingen, med några få undantag, ensam uppfylla inkomstkravet, som innebär att man ska ha en bruttoinkomst som är tre gånger hyran. Några undantag finns i de nyproducerade lägenheterna på Råbyvägen samt i större stambytta lägenheter, där hyran är högre. Då finns en möjlighet att räkna samman hela hushållets inkomst när man ska avgöra om den sökande uppfyller kraven.

Huvudregeln är dock fortfarande att det är en ensam sökande som ska uppfylla hyresvärdens inkomstkrav. Dessutom finns regler om att bara ett visst antal personer får bo i lägenheten vid inflytt. Maxgränsen är satt till antal rum plus ett.

Mikael Röjdemark, fastighetschef på Stena Fastigheter i Stockholm, säger att reglerna sett ut så länge.

– Det är den sökande som har stått i bostadskön som ska uppfylla kraven.

Men är det inte hela hushållets ekonomi som är intressant om man ska avgöra om de kan betala hyran eller inte?

– Vi har valt att göra på det sättet. Det är vår policy.

Varför har ni valt den policyn?

– Det är inget nytt krav och det är den policy vi har haft sen vi började lämna lägenheter till bostadsförmedlingen i Stockholm, säger Mikael Röjdemark.

Men det är inget svar på frågan varför reglerna ser ut som de gör.

– Det är det svar du får.

Om en person i familjen är gravid, hur påverkar det maxgränsen för antalet boende?

– Det är antalet vid inflyttningen vi går efter. Sen kan naturligtvis familjeförhållandena ändras under den tid man bor där. Men det är inget vi tar hänsyn till.

Så ni räknar det totala antalet huvuden men inte totalt antal intjänade kronor i familjen?

– Ja, det är korrekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om