Sensorer ska öka tryggheten för boende hos Uppsalahem

Sensorer i hyreshusen ska signalera om obehöriga tagit sig in i lokalerna. Och i september börjar sex trygghetsvärdar arbeta i Gottsunda. Det är ett par nya grepp som Uppsalahem tar för att öka tryggheten och stoppa brott.

Uppsalahem har satt upp sensorer i vissa fastigheter i Bäcklösa där det varit stökigt. Initiativet välkomnas av fr v Erika Ångström och Sara Laggren som båda hyr av Uppsalahem i Bäcklösa.

Uppsalahem har satt upp sensorer i vissa fastigheter i Bäcklösa där det varit stökigt. Initiativet välkomnas av fr v Erika Ångström och Sara Laggren som båda hyr av Uppsalahem i Bäcklösa.

Foto: Axel Hilleskog

Uppsala2022-08-07 05:00

Uppsalahem försöker utveckla metoder så att hyresgästerna inte ska drabbas av inbrott, vandalisering och annan kriminalitet. En av de senaste insatserna handlar om sensorer som satts upp i några bostadshus där det varit stök, stölder och skadegörelse. 

Sensorerna kan känna av ljud, ljus, fukt, doft, personnärvaro med mera. De registrerar om människor står och hänger i en trappuppgång, de kan skilja på brandrök och cigarettrök och kan även larma om hög fuktighet påvisar att ett rör sprungit läck.

undefined
Bäcklösa ligger i södra Uppsala nära Ultuna. Området är nybyggt och har haft en del problem med ordningsstörningar.

En signal kan gå iväg från sensorerna exempelvis om personer vistas länge i ett cykelförråd efter ett visst klockslag eller om en uteliggare slagit sig ner i en källare. Då kan väktare skickas till platsen.

– Däremot sker ingen filmupptagning av sensorerna och de registrerar inte heller på annat sätt uppgifter som kan knytas till specifika individer, framhåller Magnus Glifstam, säkerhetsansvarig vid Uppsalahem.

undefined
Genom sensorerna får vi information ifall personer befinner sig i en viss lokal men det registreras inga uppgifter om deras identitet. Det uppger Magnus Glifstam, säkerhetsansvarig vid Uppsalahem.

Sensorerna finns än så länge bara på försök och det kommunägda bostadsföretaget ska nu undersöka om och i så fall hur man ska gå vidare med dem.

Apparaturen finns uppsatt i bland annat Bäcklösa nära Ultuna. På en gata i området träffar vi Erika Ångström och Sara Laggren som båda hyr av Uppsalahem i Bäcklösa och bor i samma trappuppgång. 

undefined
Bäcklösaborna Erika Ångström, (till vänster), och Sara Laggren tycker inte att de sensorer som Uppsalahem satt upp i området är integritetskränkande.

– Det har varit en del häng i vår trapp och vi har pratat om att det skulle vara bra med sensorer eller övervakningskameror, berättar Erika Ångström.

– Ja, det har förekommit att folk plingat på dörren av rent okynne, någon okänd har hållit till i hissen och det har stått folk i trapphuset och fört liv, säger Sara Laggren som även hon välkomnar idén med sensorer.

Kan inte sensorerna skada folks integritet?

– I och med att sensorerna inte filmar så blir man inte övervakad, poängterar Sara Laggren.

undefined
"Jag känner mig trygg här i Bäcklösa men det har varit en del problem med grannar som uppträtt störande". Det säger Rebecka Åberg, en av Uppsalahems hyresgäster i området.

En annan av Uppsalahems hyresgäster i Bäcklösa är Rebecka Åberg. Hon ser positivt på sensorer.

– Jag skulle inte ha problem med det, jag skulle ju inte bli registrerad. 

Rebecka Åberg säger att det kan vara oroligt i hennes fastighet och hoppas på mer åtgärder från Uppsalahem.

– Det har hänt att folk röker i trappuppgången, grannar har kastat ner skräp på vår balkong, folk spelar musik när vi ska sova och liknande. Vi har ringt störningsjouren men det har inte hjälpt långsiktigt.

undefined
Uppsalahem förvaltar 17 000 bostäder och ägs av Uppsala kommun.

En annan insats från Uppsalahem är de sex trygghetsvärdar som börjar jobba i Gottsunda i september. Trygghetsvärdarna ska röra sig i området på vardagar klockan 16-22 och har till uppgift bland annat att kolla att det är snyggt i miljöstugorna, att entrédörrar inte står olåsta och att det i övrigt fungerar för hyresgästerna.

– Trygghetsvärdarna ska skapa kontakt med de boende och kan hjälpa till att överbrygga språkbarriärer. Men de har ingen väktarfunktion utan ringer efter väktare om det behövs, förklarar Magnus Glifstam.

undefined
2020 hade Uppsalahem 141 övervakningskameror vid sina fastigheter. Antalet är på väg mot noll och de sista håller på att monteras ner.

Uppsalahem har även använt övervakningskameror för att motverka störningar och brott. 2017 monterade företaget upp sin första kamera, 2020 hade de ökat till 141 stycken och fanns då i bland annat garage, källare och miljöstugor.

Enligt Magnus Glifstam är antalet kameror snart nere på noll igen. Som orsaker anger han bland annat ny lagstiftning, alternativa lösningar och att problembilden förändrats.

– Kamerorna får bara sitta uppe så länge som problemen på platsen kvarstår, sedan måste de tas ner, förklarar han.

Trygghetsmätningar

Uppsalahem undersöker regelbundet hyresgästernas upplevelse av trygghet. Frågorna gäller bland annat belysning på gården, förrådens säkerhet mot inbrott och kontakt med grannar.

Av Uppsalahems hyresgäster som besvarade enkäten 2019 uppgav i snitt 77,6 procent att tryggheten ur olika synvinklar var mycket bra eller ganska bra. 

2021 blev siffran 78,4 procent. Hittills under 2022 ligger det så kallade trygghetsindexet på 79,3 procent vilket enligt Uppsalahem är över branschsnittet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!