Uppsalabon Jessica Holmeberg är aktiv medlem i Sverigedemokraterna och har följt kampanjen #Metoo som handlar om att synliggöra hur kvinnor utsätts för sexuella övergrepp. När Jessica Holmeberg såg att det skulle anordnas en lokal Metoo-manifestation i Uppsala på söndagen anmälde hon sig för att hålla tal under manifestationen.
– Jag tycker att den här frågan är väldigt viktig och har som kvinna själv blivit utsatt. Jag anmälde mig som talare och blev väldigt varmt välkomnad av arrangören. Men efter en stund hörde hon av sig och sade att hon inte förstått att jag var sverigedemokrat och att jag inte längre var välkommen som talare, säger Jessica Holmeberg.
Vad tänker du kring det beslutet?
– Jag blir väldigt ledsen och kränkt. Jag trodde att det här var något vi kvinnor kunde stå upp för tillsammans, över partigränserna, för att få ett slut på övergreppen. Men tydligen vill inte arrangören att det här ska involvera alla kvinnor.
Hade du planerat att föra fram sverigedemokratisk politik under ditt tal?
– Absolut inte. Jag ville berätta min historia och dela med mig av mina erfarenheter. Man måste skilja på frågor och frågor, vill jag påverka det här politiskt väljer jag en annan väg, säger Jessica Holmeberg.
LÄS MER: Manifesterar mot sexövergrepp
Enligt arrangören av Uppsalamanifestationen, Sara Fälting, har beslutet att inte låta Sverigedemokraterna tala fattats nationellt och berör alla manifestationer som hålls runt om i Sverige på söndagen. Förklaringen är enligt Sara Fälting att man tillsammans med de andra arrangörerna inte tycker att Sverigedemokraterna delar den värdegrund och budskap som manifestationen står för.
– Vi har en gemensam värdegrund som baseras på jämställdhet, antirasism och allas lika värde. Sverigedemokraternas politik strider mot denna värdegrund. Vi som arrangerar manifestationerna står därför gemensamt bakom beslutet att inte låta Sverigedemokraterna tala.
Vore det inte bättre att bjuda in alla människor och lyfta frågor som sexism över partipolitiken?
– Sverigedemokraterna håller inte med oss om vårt syfte och delar inte vår värdegrund om feminism och antirasism. Därför fungerar det inte att ha en sverigedemokrat som talare eftersom Sverigedemokraternas budskap står i motsats till demonstrationens budskap
KRÖNIKA: "Tiden verkar mogen för en kollektiv snyting"
Sverigedemokraternas ordförande i Uppsala, Simon Alm, tycker Metoo-kampanjen är bra och tycker att arrangörernas beslut är beklagligt.
– Det är en bra kampanj där man lyckas sätta ljuset på sexuella trakasserier som tystas ned och ursäktas. Man ska aldrig kunna ursäkta den typen av förtryck eller olämpligheter. Det är djupt beklagligt att man arrangerar en manifestation där man vill göra gemensam sak mot sexuella trakasserier och sedan snurrar in sig på ideologiska skygglappar och vill jaga bort de man anser tycker fel. Det förtar ju i någon mån hela konceptet att vilja samla hela Sverige mot sexuella trakasserier. Man kan ju inte exkludera alla som man anser tycker fel, säger Simon Alm, ordförande för Sverigedemokraterna i Uppsala.
KRÖNIKA: "Det personliga hålls emot oss"
Arrangörerna bakom manifestationen har på evenemangets sida på Facebook berättat varför de inte välkomnar talare från Sverigedemokraterna. Inläggen har fått stor spridning och Sara Fälting har fått ta emot både kommentarer och telefonsamtal med hat.
– Efter att jag hade tackat nej till den här talaren var det flera personer som skrev inlägg och kommentarer i eventet för manifestationen. Det var många negativa kommentarer som vi modererade och då började personer i stället att posta på min personliga sida. Jag har även fått flera telefonsamtal och en del av kommentarerna handlade inte om sakfrågan utan gällde mitt utseende.
Hur känns det att få kommentarer och telefonsamtal?
– Det känns jättejobbigt att som privatperson utsättas för personangrepp och en massiv hatstorm. Det har fått mig att må dåligt och det har tagit väldigt mycket positiv energi från arrangerandet av manifestationen. Jessica Holmeberg säger att hon trots allt kommer att gå på manifestationen, men som åhörare och alltså inte som talare.