– Det viktiga är att skapa platser där människor trivs och vill uppehålla sig, säger Fredrik Nilsson från firman White Arkitekter.
Han och kollegan Matilda Åström nyligen har lett en stadsvandring för folk inom fastighetsbranschen och delat med sig idéer om hur man kan vidareutveckla Uppsalas gränder.
Nedklottrade väggar, ingen grönska och ingen dekoration. Ungefär så har Vretgränd beskrivits av Uppsalabor i UNT tidigare artiklar.
En del av Vretgränd är livlig med småbutiker och varierad arkitektur. Men längre bort, närmare ån, blir gatan ödsligare.
– Många byggnader på Vretgränd erbjuder ingenting för fotgängare, det finns ingen anledning att stanna kvar och uppehålla sig där, så det blir mer en genomfartsled för cyklister, säger Matilda Åström.
Men det finns potential i platsen.
– I den västra delen av Vretgränd kan man skapa ett litet torg, kanske jobba med annat markmaterial och plantera några träd, säger hon.
En del av Vretgränds tråkighet kommer från en stor parkeringsplats. Båda arkitekterna föreslog att man kunde minska parkeringsytan och skapa lokaler som öppnar sig mot gatan och ger mer aktivitet.
Även området vid Ica på Vretgränd, som domineras av cykelparkeringar, ser de potential i.
– Det skulle vara trevligt om det finns en uteservering där. Det skulle kunna göra mycket för att lyfta platsen, säger Fredrik Nilsson.
Klostergatan har både positiva och negativa sidor. Klosterparken är ett exempel på en innergård som förvandlats till ett offentligt rum med uteserveringar och en lekpark. Men längre upp, mellan Dragarbrunnsgatan och gågatan, är det en annan historia.
– Den här delen är verkligen ogästvänlig och tråkig, trots sitt centrala läge. Men det finns stor potential här, särskilt med närheten till Filmstaden, biblioteket och S:t Pers gallerian, säger Fredrik Nilsson.
Hans förslag är att integrera fler kaféer, butiker och platser för social interaktion. Även sittplatser, trädplanteringar och belysning skulle vara välgörande.
Kungsgatan har förändrats från en trafikdominerad väg till en stadsgata, men vissa delar upplevs som ointressanta.
– Byggnaderna mitt emot stationen har få entréer, vilket bidrar till en tom känsla, säger Fredrik Nilsson.
Hans förslag är att tillföra fler verksamheter i bottenvåningarna.
Bör tråkiga byggnader rivas?
– Nej, det tycker jag man ska vara försiktig med. Men man kan göra skyltfönster och entréer större, inbjudande och visuellt tilltalande, säger Fredrik Nilsson.
Matilda Åström visar UNT sin favoritgränd, Vårfrugränd, mellan Östra Ågatan 35 och Östra Ågatan 37.
– Vårfrugränd är smal och nästan okänd, men har stor potential. De pampiga byggnaderna och den intima miljön skulle kunna bli en perfekt plats för en liten bistro eller ljusslingor, säger hon.
Dolda platser som Vårfrugränd bidrar till stadens rumsliga dynamik, menar hon.
När det kommer till jämförelser med andra städer ser de likheter med Lund.
– Lund, liksom Uppsala, har ett historiskt universitet och en gammal stadskärna, menar Fredrik Nilsson.
– Men Uppsala är mer pampigt och uppsträckt än Lund, som känns gemytligare, säger Matilda Åström.
Hon lyfter även fram områdena kring Fyrisån som sina favoritplatser.
– Det har hänt jättemycket runt Fyrisån de senaste 20 åren. Årummet är en otrolig kvalitet som vi borde ta till vara på, säger hon.