"Kan skilja på räntepriser hos bankerna"

Snabbt stigande räntor betyder att du som privatperson får en mager plånbok. Men bankernas lönsamhet pekar försiktigt uppåt.

Per Långsved, är Sverigechef för Nordea.

Per Långsved, är Sverigechef för Nordea.

Foto: Maja Olofsson

Uppsala2023-04-15 16:30

Det visar Finansinspektionens senaste undersökning i Bankbarometern för 2023.

– De svenska bankernas lönsamhet visar en positiv utveckling under andra halvåret 2022 efter en nedgång under det första halvåret 2022. Vi kan också se att den genomsnittliga räntenettomarginalen för svenska banker är på den högsta nivån på flera år, säger Vidar Lindgren, presstalesperson på Finansinspektionen.

Bankernas kassaklirr beror på att man tjänar mer på de höjda räntorna gentemot kunderna jämfört med vad man själv betalar för sin egen inlåning.

– Svenska banker har fortsatt bättre lönsamhet än europeiska banker generellt, och skillnaden har ökat något under det senaste halvåret, säger Vidar Lindgren.

undefined
Vidar Lindgren, presstalesperson, Finansinspektionen.

Men trots bättre lönsamhet i stort så minskar marginalerna på lånen.

– Vi kan se att bankernas bruttomarginal på bolån fortsätter att minska. I vår senaste rapport från februari 2023 låg bankernas bruttomarginal på bolån på 0,81 procent, säger Vidar Lindgren.

Men det nya ränteläget kan förändra läget.

– Med stigande räntor är det allt viktigare att konsumenter ser över sina bolånevillkor och förhandlar med olika banker för att sänka sina bolånekostnader.

Kan man som kund förhandla om räntan med sin bank?

– Ja, och det borde fler också göra. 

undefined
Bankernas bruttomarginal på lån minskar.

Enligt Vidar Lindgren finns fortsatt "luft" i systemet ekonomiskt sett för låntagarna. Det går att minska glappet – men då måste ett drastiskt beslut till för den enskilde.

– Om fler bolånetagare skulle byta bank skulle det sannolikt leda till lägre genomsnittliga bolåneräntor. 

Tidigare i år var Nordeas Sverigechef Per Långsved på plats i Uppsala. UNT bad honom ge sin syn på det ekonomiska läget utifrån bankernas perspektiv.

undefined
Per Långsved, är Sverigechef för Nordea.

– Det är en otroligt konkurrensutsatt marknad i Sverige. 2010 fanns det åtta bolåneaktörer i Sverige – i dag finns 18. Så vi är konkurrensutsatta i dag. Tittar man på olika banker och vilka genomsnittspriser det är på räntan så kan det skilja ibland, säger Per Långsved.

Han konstaterar att bankerna inte tjänar lika bra på att låna ut pengar sedan inflationen slog till.

– Marginalen på bolån generellt har minskat rejält efter uppgångarna av styrräntan, vilket också Finansinspektionen konstaterat. När det gäller inlåningsverksamheten har den stått stilla i tio år. Nu har den börjat snurra igen, men vi erbjuder konkurrenskraftiga alternativ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!