Efter Riksbankens senaste höjning av styrräntan i februari ligger den rörliga snitträntan för ett bolån på 3,73 procent (3,52 procent i januari).
– Utifrån de signaler vi fått kommer det troligen ytterligare höjningar av styrräntan från Riksbanken vid deras möten i april och juni. Det pratas om 0,25 procentenheter vid respektive möte eller kanske mer, säger Christina Sahlberg.
Även inlåningsräntan (räntan du får på dina sparpengar) har höjts, dock inte under samma takt som utlåningsräntorna.
I en kartläggning för 2022 konstaterar Compricer att sparräntan i genomsnitt steg med 1,20 procent (från 0,47 procent till 1,67 procent) under året medan den rörliga bolåneräntan steg med 2,01 procent.
– Bankkunderna kan förhandla mycket mera än vad de gör i dag.
Varför är det så här?
– Många tycker det är läskigt och svårt att prata ekonomi med sin bankkontakt. Sedan handlar det mycket om tradition och lite psykologiska spärrar. Har man haft en bankkontakt så väljer man nästan alltid att behålla den. Det här utnyttjar bankerna.
Vi är alltså för dåliga på att förhandla med banken i dag?
– Vi har blivit bättre, framförallt när det gäller den ränta man ska betala på sina lån. Här blir det väldigt konkret då det handlar om pengar man ska betala varje månad.
– Det har också skapats en medvetenhet om låneräntor då media skrivit mycket om detta. När det gäller inlåningsräntan kan vi bli bättre på att förhandla. Det finns ett bra utrymme att göra det i dag med alla de aktörer som finns på marknaden.
Compricer har tittat på räntevariationen mellan de större bankerna och de nya mindre utmanarbankerna. När det kommer till räntan på konton med rörligt sparkapital pendlar den från 0,25 procent till 2,60 procent, där storbankerna generellt ger den lägre räntan.
Christina Sahlberg konstaterar också att det finns en hel del bankkunder som låter väldigt stora belopp sitta på lönekontot där räntan är noll eller väldigt låg.
– Du behöver inte överge den bank du alltid haft. Den kan du ha kvar, men har du pengar att spara kan du titta efter sparalternativ. I dag är det också väldigt enkelt att ordna överföringar till en annan bank. Det är knappt att du behöver förhandla. Ring bara runt till några banker eller titta på nätet vad de erbjuder i inlåningsränta.