UNT har nyligen rapporterat om tre företag med kopplingar till Uppsala som arbetar med kriminella ungdomar och vars tillstånd dragits in av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.
– Möjligheten att återkalla tillstånd är ett kraftfullt verktyg för att stoppa aktörer som bedöms som olämpliga. Det säger Birgitta Lind, chef på enheten för tillståndsprövning vid Ivo.
De tre företag som UNT skrivit om har arbetat med så kallad konsulentstödd familjehemsvård. Det innebär att företagen hjälpt kommunerna att placera vårdbehövande barn och ungdomar i familjehem. Företagen har även haft ansvar att stötta familjehemmen. Två av företagen anklagas av Skatteverket för skattefusk och bland annat polisen har anmält att placeringar misskötts, trots höga ersättningar från kommunerna.
Konsulentstödd familjehemsvård är en bransch där det snabbt går att tjäna mycket pengar. Sådana marknader lockar ofta till sig kriminella, inte minst om myndigheternas kontroll är svag.
Detta blev tydligt inte minst under flyktingkrisen 2015. UNT skrev då flera artiklar om Uppsalaföretagare med tveksam vandel som tjänade miljontals kronor på kort tid, trots polisens larm om kriminella aktörer. I en rad fall har konsulentföretagen och deras familjehem upptaxerats av Skatteverket efter påstående om skattetrixande.
Under många år krävdes inte tillstånd för den som arbetade med konsulentstödd familjehemsvård. Men 2017 infördes krav på tillstånd från Ivo, vilket medförde att flera företag portades direkt. Under de senaste tolv månaderna har Ivo avslagit 19 ansökningar från företag runt om i landet som sökt tillstånd för att starta konsulentstödd familjehemsvård. Det innebär att drygt var fjärde ansökan fått nej.
Det senaste året är det endast ett företag i Uppsala som bedriver konsulentstödd familjehemsvård som blivit av med tillståndet. Det gäller Livung AB, ett av de företag som UNT nyligen rapporterat om.
– I och med tillståndsplikten kan vi pröva lämpligheten hos ägare och företagsledning. Prövningen gäller bland annat om företrädarna har tillräckliga kunskaper. Vi undersöker även om de har skulder, om det finns bulvanförhållanden och mycket annat. Sedan är det viktigt att tillsynen tar vid. Vi jobbar ofta riskbaserat och gör även kontroller vid indikationer på att det förekommer brister, uppger Birgitta Lind.