Så ska läkarbristen lösas

Att läkarbristen hotar patientsäkerheten är inga nyheter för landstingsledningen i Uppsala. Även om det inte finns några konkreta fall där patienter farit illa, ännu.

Landstinget i Uppsala: "Vi tar kritiken på allvar." Fler läkare måste utbildas och arbetsmiljön bör analyseras för att stävja avhoppen.

Landstinget i Uppsala: "Vi tar kritiken på allvar." Fler läkare måste utbildas och arbetsmiljön bör analyseras för att stävja avhoppen.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2016-05-13 20:45

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, vill ha svar på vad landstingsledningen ska göra åt den alarmerande läkarbristen. En av dem som ska svara är Malena Ranch (MP). Hon är ordförande i vårdstyrelsen som ansvarar för primärvården.

– Ingen av vårdcentralerna har flaggat för att patientsäkerheten hotats, så det känner jag inte igen, men risken finns ju. Vi tar detta på allvar, säger hon.

Läs mer: IVO ställer krav på landstinget

En av de vårdcentraler som IVO besökt och där problemen är särskilt allvarliga är Årsta. I april när UNT skrev om problemet saknades fem av åtta specialistläkare. Årsta vårdcentral är en av de största i Uppsala.

Malena Ranch ser flera viktiga åtgärder på både lång och kort sikt, en del är enligt henne påbörjade redan.

– Enskilt viktigast är att staten måste utöka platserna på läkarutbildningen. Men den frågan råder vi inte över i landstinget. Det måste bli fler ST- och AT-platser, både specialister och allmänläkare behövs. Sedan måste vi se till att utländsk vårdutbildad arbetskraft snabbare kommer ut i vården. Här behövs praktikplatser, säger hon.

På kort sikt vill Malena Ranch också se över löneläget och analysera varför läkare och sjuksköterskor säger upp sig.

– Det handlar inte bara om löner, här finns kanske också saker att göra vad gäller arbetsmiljö och arbetstider.

– Vi är medvetna om problemen och Uppsala är inte ensamma om att ha det så här. Tyvärr tar det tid att vända utvecklingen, säger Malena Ranch.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om