Uppsalas Rödakorskrets är den största inom organisationen i Sverige. Totalt 530 personer arbetar frivilligt med Röda korsets frågor i Uppsala – men det finns alltid plats för fler.
– Det finns alltid ett behov och all hjälp är välkommen. Här i Uppsala bedriver vi 17 lokala verksamheter och några sker på dagtid måndag-fredag – det finns därför alltid behov av nya frivilliga. Utan frivilliga ingen verksamhet, säger Andrea Hormazabal, kretschef för Röda Korset i Uppsala.
Vad kan Uppsalaborna göra för att hjälpa flyktingarna i Europa?
– Det finns olika sätt beroende på vilken typ av insats man är beredd att göra. Vill man engagera sig ekonomiskt kan man ge bidrag till Röda Korsets katastrofinsatser genom vår lokalförening eller direkt genom www.redcross.se. Sedan har vi flera initiativ för de som vill ge en del av sin tid och bli frivillig hos oss. Vi har exempelvis en lokal träffpunkt för nyanlända flyktingar och migranter som vill träna språket och etablera ett socialt nätverk här i Uppsala. Bara igår skrev vi in ett 20-tal nya ensamkommande flyktingar under 16 år som ville vara hos oss och språkträna, säger Andrea Hormazabal.
Utöver Träffpunkten så driver Röda korset även en second hand-butik i Boländerna i Uppsala.
– Second hand-butiken är väldigt viktig och bidrar till att skänka mycket pengar till drabbade av krig och katastrofer. Förra året kunde vi donera cirka 2 miljoner kronor till olika globala insatser genom vår butik. Man kan därför engagera sig frivilligt på vår second hand och därmed bidra till att rädda liv, säger hon.
Vad går pengarna till?
– De går till akut nödhjälp i form av sjukvård, mat, rent vatten, hygienartiklar, filtar, socialt stöd och familjeåterförening. Det är viktigt att komma ihåg att i dag pågår många humanitära katastrofer och Syrien är den största humanitära katastrofen efter andra världskriget. Våra medmänniskor är i akut hjälp och vi behöver agera, säger Andrea Hormazabal.
Även Svenska kyrkan engagerar sig i flyktingfrågan. Sofia Sjöberg, handläggare för flykting- och integrationsfrågor vid Svenska kyrkan, menar att vilket typ av engagemang skiljer sig beroende på församling.
– Jag rekommenderar alla som vill hjälpa till via kyrkan att vända sig till sin lokala församling. Många församlingar arrangerar olika mötesplatser eller aktiviteter för asylsökande och nyanlända, även klädinsamlingar förekommer i vissa församlingar, säger Sofia Sjöberg.
Sofia Sjöberg anser att intresset för dessa typer av engagemang har ökat den senaste tiden.
– Det är tydligt att folk vill göra något. Många ser ett mervärde i att ge pengar eller tid till mer behövande och många asylsökande tyr sig till kyrkan oavsett trostillhörighet. Där har vi en väldigt viktig roll, säger Sofia Sjöberg.
LÄS MER: Kostnaderna för flyktingbarn ökar
LÄS MER: Nya boenden för flyktingbarn startar i Uppsala
LÄS MER: Flyktingbilden som skakar Europa
WEBB-TV: Flyktingarna kliver på tåget
LÄS MER: Flyktingar stormar ungerskt tåg