Nya boenden för flyktingbarn startar i Uppsala

Allt fler ensamkommande flyktingbarn söker sig till Sverige. Enbart de senaste veckorna har två nya boenden öppnat i Uppsalatrakten.

Upspala Välkommen hit Välkommen hem skylt

Upspala Välkommen hit Välkommen hem skylt

Foto: Niklas Lundengård

Uppsala2015-09-03 06:00

Antalet ensamkommande barn som söker asyl i Sverige väntas i år öka med 70 procent till 12 000 personer. Bristen på boenden är så stor att Migrationsverket börjat tvångsanvisa barn till kommunerna och för Uppsalas del handlar det om ett 30-tal barn som placerats här sedan slutet av juli.

– Det är ett extraordinärt läge från i somras då tvångsanvinsningarna inleddes. Det är svårt att hitta boenden i och med att alla kommuner jagar platser, säger Kjerstin Tejre, chef vid kommunens enhet för ensamkommande barn.

Utöver de barn som tvångsanvisas har Uppsala kommun i år förbundit sig att tillhandahålla 145 platser för ensamkommande barn vilket kan jämföras med att det i fjol kom ett 70-tal barn totalt.

I tisdags öppnade kommunen ett nytt boende för asylsökande ensamkommande barn. Det handlar om ett så kallat hvb, ett hem för vård eller boende, som ligger i Ulleråker och har 16 platser.

En av dem som flyttat in i kommunens boende är 15-årige Alireza Hossaine från Afghanistan. Han bor nu i ett enkelt rum i det tidigare äldreboendet Kronparksgården. Han berättar att det tagit honom två månader att ta sig till Sverige.

– Det känns bra att vara här, säger Alireza Hossaine som väntar på att hans asylansökan ska avgöras.

Platsbristen för de ensamkommande barnen är så stor att de nystartade boendena blir fullbelagda direkt. För två veckor sedan öppnade Järlåsagården, ett privatägt hvb ett par mil öster om Uppsala. Alla 18 platser är redan upptagna, främst av ungdomar från Afghanistan och Eritrea.

– Mottagandet fungerar mycket bra. Det är intensivt nu i början men det känns mycket tillfredställande att kunna vara med att ta emot just nu när så många kommit till Sverige och Uppsala, säger Järlåsagårdens föreståndare Jan Olov Svanberg.

Antalet boenden för ensamkommande barn i Sverige har ökat med 40 procent på ett år och det finns nu 660 stycken i riket medan ytterligare 126 boenden ligger i startgroparna.

Enligt reglerna ska Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, göra tillsyn vid varje hvb två gånger om året.

– I och med att det anländer så många ensamkommande barn till Sverige har det uppstått en exceptionell situation och nästa år det blir problem att hinna med tillsynen, uppger Gunilla Hult Backlund, generaldirektör vid Ivo, som nu vill att tillsynsreglerna ändras.

De ensamkommande barnen kostar betydligt mer än mottagandet av övriga flyktingar. Orsaken är att många av barnen placeras på hvb med personal dygnet runt och en plats kostar ofta cirka 700 000 kronor per år. Ett billigare alternativ är familjehem som bara kostar en tredjedel men det finns inte tillräckligt många sådana för ensamkommande barn.

– Dessutom är det ofta svårt att matcha ungdomens behov med rätt familjehem, säger Jan Holmlund, chef vid Uppsala kommuns socialförvaltning.

Han ser flera fördelar med hvb för ensamkommande, som att boendet kan erbjuda fasta rutiner och ge undervisning i samhällsorientering.

Jannis Martinis är chef vid kommunens nya boende för ensamkommande barn vid Ulleråker. Han har jobbat i 25 år med flyktingar och har svårt att förstå den avvisande attityd som en del har mot ensamkommande barn.

– Sverige gräver guld när det gäller den här gruppen. Man måste anstränga sig i början när man gräver guld men sedan får man mycket igen. Om de ensamkommande barnen får mycket stöd i början kommer Sverige att ha nytta av dem i 50 år, säger Jannis Martinis.

Ett av sex hvb privatägt

Vart tredje hvb för barn och unga i Sverige har numera ensamkommande flyktingbarn som målgrupp. Övriga hvb för barn och unga är främst inriktade på personer med olika typer av sociala problem. Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, handlägger just nu ansökningar för ytterligare126 hvb med totalt 1 429 platser åt ensamkommande barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!