Det är en tidig förmiddag när Uppsalabon Agnetha Kvick svänger in med bilen till återvinningsstationen i Stenhagens centrum. Hon plockar ut sina kassar med använda förpackningar och lägger i dem i containrarna. Metall för sig och plast för sig.
Agnetha Kvick ser det som självklart med källsortering.
– Det är bra för miljön, lyder hennes motivering.
På plats i Stenhagen finns Malin Larsson från FTI, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, som ansvarar för återvinningen. Hon har kommit för att ge folk sorteringstips.
Malin Larsson berättar att plastförpackningarna inte måste vara rena för att kunna återanvändas.
– Det räcker med att man tömmer förpackningarna så gott det går, säger hon.
I nuläget bränns en del av de plastförpackningar som konsumenterna lämnar för återvinning. Men Mattias Philipsson, VD för Svensk Plaståtervinning, uppmanar folk att strunta i vilka platssorter som lämpar sig för återvinning och inte.
– Vi tycker inte konsumenten ska behöva hålla reda på det och det är nästan omöjligt eftersom utveckling sker hela tiden. Det som inte går att återvinna i dag kan mycket väl gå att återvinna i morgon. Källsortera alla plastförpackningar, lyder uppmaningen från Mattias Philipsson.
Ungefär hälften av alla plastförpackningar hamnar fel och kastas i sopor för brännbart. Malin Larsson menar att det behövs mer information.
– Vi behöver nå ut med budskapet att vi måste hushålla med våra förpackningar och tänka cirkulärt, säger hon.
Agnetha Kvick tror att de flesta redan vet att miljön vinner på att plasten källsorteras.
– Information om sopsortering finns överallt men en del människor är bekväma.
Malin Larsson berättar att vi i Sverige är bra på att sortera glas, metall och papper – men inte plast.
– En förklaring kan vara att en del plastförpackningar är lite slabbiga när man använt dem och då hamnar i brännbart.
Med start 2023 väntas det bli lättare för hushållen att återvinna sina plastförpackningar. Orsaken är en ny lag som gör att hushållen inte längre ska behöva åka till återvinningsstationer för att lämna sin plast där. I stället ska den utsorteras i hushållet på samma sätt som görs med matavfall idag.
Det kan då bli ytterligare behållare i bostaden, där bland annat plastförpackningar ska läggas. Framför allt berörs de som bor i småhus eftersom många flerfamiljshus redan i dag har särskilda kärl för plast.