"Välkommen hit, välkommen hem … känns som Uppsala har svårt att leva upp till de orden."
Kommentaren skrivs på UNT:s Facebook. Sju dagar har passerat sedan mordet i Gränbyområdet, då mamman till en av "Rävens" fiender sköts till döds i sitt hem. Sedan dess har flera skjutningar inträffat – och en 25-årig man sköts ihjäl i Sala backe på sin väg till jobbet, när kriminella tog fel på honom och sin riktiga måltavla.
Våldsvågen som dragit in över Uppsala kopplas till nätverket runt "Räven" – 37-årige Rawa Majid.
På plattformen X, tidigare Twitter, skriver en person:
"Uppsala håller på att byta ut sitt rykte som universitetsstad till något helt annat."
I samma veva twittrar högerdebattören Alice Teodorescu Måwe:
"En gång i tiden kunde Uppsala stoltsera med ett universitet som konkurrerade med Lund om toppstudenter och forskare. I dag associeras det alltmer med detta elände."
Det här är långt ifrån första gången Uppsala skakas av brutala våldsdåd. Det har eskalerat under många år – 2019 hade Uppsala fler skjutningar per invånare än någon annan stad i Sverige.
Bilden av Uppsala blir tydlig i diskussioner på just sociala medier. Ett exempel är ett inlägg i en lokal Facebook-grupp, som vittnar om en Uppsalabild som funnits med en längre tid.
Skribenten, en kvinna från en annan stad, skriver ett inlägg om att hon är på väg att flytta ihop med sin nya parter. Hon har barn sedan tidigare. Problemet är bara att hennes partner bor i Gränby. "Hur säkra kommer barnen vara när dom ska från kompisar och hem igen?" undrar kvinnan, och frågar om det är bättre att be partnern flytta till hennes stad i stället. "Eller är det bara jag som skrämmer upp mig helt med Uppsala?"
"Nej, jag skulle aldrig flytta till Gränby och låta mina barn vara ute själva. Inte Uppsala överlag. Bodde där 27 år och flytta ut på landet är det bästa jag gjort", får hon till svar. En annan person skriver att det helt beror på var i Gränby man bor.
Uppsalas rykte är viktigt för kommunen – det handlar om att locka fler att vilja bo och jobba här.
Och våldet och kriminaliteten påverkar inte bara bilden av Uppsala, utan av hela Sverige. Det menar kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S).
– Men för Uppsalas del kan det drabba universitetens möjlighet att rekrytera forskare och studenter från andra städer och länder, och samma med våra stora företag som rekryterar internationellt. Det gör att vi får en uppförsbacke när det gäller investeringar och att skapa arbetstillfällen, säger han.
Tomas Stavbom, regionchef för Handelskammaren i Uppsala län, instämmer. Risken är att det blir svårare för Uppsalaföretagen att få tag på personal och kompetens om bilden av Uppsala försämras på lång sikt.
– Det är svårt att bedöma vilket som blir det långsiktiga avtrycket. På kort sikt går det inte att säga annat än att det påverkar. Uppsala har de senaste 20 åren haft en folkökning som gett fler arbetstillfällen. Men varje plats som tappar attraktionskraft kommer att tappa i konkurrens. Det blir i så fall början på en nedåtgående spiral, och där vill vi inte hamna.
Enligt Joachim Ekström, som är ansvarig för Uppsala universitet internationella studentrekrytering, har gängkriminaliteten inte hittills påverkat universitetets verksamhet.
– Däremot kan man kanske förvänta sig ett minskat intresse att studera i Sverige från muslimska länder till nästa höst. Sverigebilden i dessa länder är i dagsläget rätt dålig, säger han.