LÄS MER: UNT granskar - så har de lyckats med löftena om jobb
På våren 2014 var 1 142 Uppsalabor i åldern 16-24 år registrerade hos Arbetsförmedlingen som arbetslösa. På våren 2017 var samma siffra 700 personer. En av de som gjort sin jobbresa under den här perioden är Zainab Jabri. Efter att hon läst språkintroduktionsprogrammet var nästa steg att söka in till vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet.
Hon fick en plats, men sedan kom privatlivet emellan och Zainab Jabri kände att hon var tvungen att prioritera bort utbildning för att få ihop vardagen.
– Det viktigaste blev att skaffa ett jobb, säger hon.
LÄS MER: Hälften utan jobb efter 90 dagar
Men Zainab Jabris studievägledare rekommenderade henne att, i stället för att lägga studierna åt sidan, ta kontakt med Navet som samordnar utbildnings- och arbetsmarknadsinsatser inom Uppsala kommun. På Navet fick Zainab Jabri hjälp att teckna ett så kallat utbildningskontrakt, ett avtal som skrivs med kommunen och Arbetsförmedlingen som går ut på att man åtar sig att läsa klart gymnasiet på Komvux.
– Jag fick studera och rätt till högre bidrag så att jag kunde koncentrera mig på studierna. Tack vare att Navet visade vägen kunde jag klara utbildningen utan att skuldsätta mig med studielån, säger Zainab Jabri.
Det stora målet var ändå att få ett jobb, men att få det där första jobbet var inte så lätt som alla sagt. Zainab Jabri beskriver det som en kamp. Hon sökte mängder med jobb, framför allt inom vård och omsorg samtidigt som hon utbildade sig inom samma område. Att få jobb utan färdig utbildning visade sig omöjligt. Men inom utbildningen hade hon flera praktikperioder och under en av dem lyckades hon komma till ett vårdboende dit hon redan hade skickat sin cv.
– När praktiken började ta slut gick jag och pratade med chefen. Jag berättade att jag trivdes bra, redan sökt jobb där och verkligen behövde ett jobb. Till slut gick det! Jag fick ett vikariat och det kändes jättebra.
Något Zainab Jabri märkt är att många får jobb via kontakter och referenser, har man inga sådana blir det extra svårt.
Men hon vill samtidigt framhäva det stöd hon har fått via Navet och vikten av att få just stöd.
– De har verkligen hjälpt mig och förklarat vilka vägar och möjligheter som finns. Sedan har det så klart varit upp till mig att välja väg och kämpa för att komma framåt. Men är man ung och dessutom ny i Sverige behöver man stöd, säger Zainab Jabri.
Det nya jobbet gjorde att hon bröt sitt utbildningskontrakt och nu studerar hon på halvtid och arbetar samtidigt lite mer än halvtid på vårdboendet. Målet är att ta sin yrkesexamen inom vård och omsorg och sedan att söka in till universitetet, kanske för att bli sjuksköterska.
– Det jag har insett nu, mer än vad jag kanske förstod tidigare, är att det är via utbildning man kan förverkliga sina drömmar. Jag känner att jag är på rätt väg nu.