– Det är det vi ser mest av, bedrägerier. Det hör inte hemma på vår plattform, säger Rory Kozoll, chef för förtroende- och säkerhetsproduktutveckling på dejtingplattformen Tinder.
Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet anmäldes 1 313 romansbedrägeribrott i hela landet under 2022. I Region Mitt, där bland annat Uppsala ingår, gick antalet romansbedrägerier upp till 138 stycken, från 114 året innan.
Romansbedrägerier sker inte sällan på dejtingforum som Tinder. Kommunikationen kan pågå i veckor, månader eller till och med år. Bedrägerierna innebär att en gärningsperson inleder en kärleksrelation i syfte att vilseleda offret genom att exempelvis få den att låna ut eller skänka pengar till bedragaren.
De drabbade blir i snitt av med över 300 000 kronor. UNT har tidigare rapporterat om en kvinna som blev lurad på 16 000 kronor av en Uppsalabo som senare dömdes för penningtvätt, samt ett annat fall där en kvinna i Uppsala kommun misstänks ha svindlat en man på 724 000 kronor.
Rory Kozoll menar att mörkertalet antagligen är stort, och att bedragarna inte har någon särskild målgrupp.
– De flesta som är på en dejtingapp är där av rätt anledningar. Men bedrägerier kan hända vem som helst, det finns ingen särskild demografisk grupp som drabbas, säger han.
Men en sak är säker: bedragarna är experter på svaga punkter. Ofta inleds kontakten av en engelskspråkig person som utger sig själv för att arbeta utomlands, inte sällan inom det militära eller som läkare. Relationen blir snabbt djup och kontakten mellan offer och bedragare pågår oftast flera gånger om dagen.
Frågan om pengar kan komma upp snabbt, men också efter en lång tid när relationen är etablerad. När frågan väl kommer är det bråttom. I början kan det handla om mindre belopp, men det kan utvecklas till betalning för exempelvis akuta operationer eller resor.
Tipset från såväl säkerhetsorganisationer, Polismyndigheten och dejtingsidorna är att aldrig ge ut sina personliga uppgifter till någon du bara träffat online. Om någonting inte står rätt till ska du inte tveka att rapportera användaren.
– Om någon börjar prata om kryptovalutor eller investeringar, eller överhuvudtaget om att överföra pengar – undvik och ifrågasätt, och ge aldrig ut någon kortinformation, säger Rory Kozoll.