De nyaste siffrorna från i måndags visar att 100 132 asylsökande nu är inskrivna hos Migrationsverket. Det är enligt Mats Friberg, verksamhetsexpert på Migrationsverket, den högsta siffran någonsin. Migrationsverket säger sig fortfarande ha läget under kontroll, men förbereder sig för mer akuta åtgärder om antalet asylsökande fortsätter anlända i samma takt. I jämförelse med andra delar av landet, speciellt de så kallade inreseorterna, har Uppsala inte märkt av ett särskilt högt tryck. Inte heller i jämförelse med samma period förra året.
– Läget varierar mellan ansträngt och mycket ansträngt i olika delar av landet. I syd är situationen mycket ansträngd. Vi tar emot så många bussar vi kan därifrån, för vi har inte haft samma tryck i Uppsala. Men vi måste ju ha boende till alla vi tar emot, säger Mats Friberg.
I Uppsala län finns just nu totalt 1 763 asylsökande, inklusive ensamkommande barn. Det kan jämföras med till exempel Hedemora i Dalarna där det finns drygt 4 200. Att Uppsala inte tar emot fler beror på bostadsbrist. Men om Uppsala tar emot anmärkningsvärt få i förhållande till befolkningsmängd kan Mats Friberg inte svara på.
– Finns det många boenden i ett län så etablerar vi oss där och det har inte funnits många i Uppsala. Man kan säga att det finns potential för fler.
I länet finns just nu tre asylboenden, ett i Enköping, ett i Älby och ett i Alunda. Ytterligare ett väntas öppna i Funbo inom en vecka. Totalt finns 221 platser på de tre asylboenden som är öppna, och alla är fyllda. Situationen ser liknande ut i resten av landet, och Migrationsverket är nu rädda att de inte ska kunna hantera läget på egen hand. De ser därför över möjligheterna att öppna så kallade akutboenden i alla kommuner. Det kan vara lokaler som kursgårdar, gymnastiksalar och skolor, där det inte är meningen att asylsökande ska bo mer än några dagar.
De asylsökande som har fått uppehållstillstånd hamnar under Arbetsförmedlingens ansvar. Där har man inte märkt av något ökning.
– Den märks inte av än, för Migrationsverkets handläggningstider är långa, säger Anders Åkerström, på Arbetsförmedlingen i Norra Mälardalen.