Kontaktpersoner, kontaktfamiljer, jourhem, familjehem och gode män, det är de olika stödformer beroende på barnens behov som kommunen förutsätts kunna ordna. Undantaget är gode män, alla ensamkommande barn ska ha en god man som träder i förmyndares ställe. Den gode mannen ska hjälpa till i kontakter med myndigheter och se till ekonomiska och personliga förhållanden för den ensamkommande.
Behoven hos de ensamkommande varierar. Ett jourhem kan behöva ordnas med ett par timmars varsel, och placeringen är då ofta också kort, enligt Karin Viredis Hedström från socialförvaltningens rekryteringsenhet. Hon redogjorde för de olika typerna av stöd och boenden som kommunen kan erbjuda ensamkommande, men talade också om vad som krävs av dem som gärna vill göra en insats:
– Tid, ork, engagemang och energi. Och handlar det om att vara familjehem ska det också finnas ett eget rum till den ensamkommande. Det är viktigt att det finns en dörr de kan stänga om sig.
Innan någon godkänns för de kommunala stödformerna kontrolleras också register hos kronofogde, polis och socialtjänst:
– Det innebär inte att man aldrig kan bli till exempel familjehem om man för länge sedan fick en prick i något register, men kontrollerna görs, sade Karin Viredis Hedström.
Bland dem som kommit till mötet fanns bröderna Ali och Omar Youssef som själva kom som flyktingar från Libanon för trettio år sedan:
– Vi vet hur det är att leva med bomber som faller runt omkring, dag efter dag. Nu vill vi försöka hjälpa dem som också tvingats leva så, erbjuda familjehem och hjälpa dem så de kan få en chans att leva ett bättre liv, sade Ali Youssef.
En annan som lyssnat på informationen men sedan valt att ta broschyrer om god man-skap var Viktor Lindén:
– Jag är ensamstående med ett litet barn och kan inte nu erbjuda plats i mitt hem. Genom mitt arbete är jag van med myndighetskontakter, så uppdrag som god man passar mig bättre. Det är självklart att åtminstone försöka hjälpa till, sade Viktor Lindén.
Uppsala kommun har en nystartad flyktingpolitisk styrgrupp, och i den sitter kommunalrådet Eric Pelling (S). Han fanns också med på tisdagskvällens möte:
– Det värmer verkligen att så många kommit hit i kväll. Ensamkommande flyktingbarn är ett nationellt åtagande men konkret är det kommunernas uppgift, och vi behöver alla bidra på de sätt vi kan för klara de uppgifter vi står inför, sade Eric Pelling.
Det fanns också information om möjligheter att ge stöd vid sidan om de kommunala uppdragen. Amil Sarsour, ordförande i SIU, Samarbetsorganisationen för invandrarföreningar i Uppsala, delade ut information om SIU:s projekt "Uppsala Vision 2030" och de träffar SIU ordnar för ge nyanlända möjlighet att träffa etablerade flyktingar och svenskar.