S löfte: Stoppa "marknadsexperimentet" i äldreomsorgen

S går till val på att stoppa marknadsstyrningen inom äldreomsorgen i Uppsala kommun. Det meddelade äldrenämndens Eva Christiernin på tisdagen – i sällskap av finansminister Mikael Damberg.

Eva Christiernin får sällskap av finansminister Mikael Damberg (S) på Nyby servicehus. Platsen är vald för att Nyby är det hemvårdsområde som fått ta emot flest nya brukare efter att avtalet med Attendo sades upp –145 personer flyttade hit inom loppet av två veckor.

Eva Christiernin får sällskap av finansminister Mikael Damberg (S) på Nyby servicehus. Platsen är vald för att Nyby är det hemvårdsområde som fått ta emot flest nya brukare efter att avtalet med Attendo sades upp –145 personer flyttade hit inom loppet av två veckor.

Foto: Johanna Färlin

Uppsala2022-06-07 18:30

Marknadsstyrningen i äldreomsorgen upphör om Socialdemokraterna vinner kommunvalet.

Så låter det när Eva Christiernin (S), äldrenämndens ordförande i Uppsala kommun, kallar till pressträff på tisdagen.

– Vi har låtit marknaden, inte behoven, styra vår äldreomsorg. Systemet med fri etablering innebär att företag kan komma och gå som de vill och som kommun har vi ingen makt att stoppa eller hålla kvar utförare. Samtidigt skenar kostnaderna för kommunen.

undefined
"Vi har låtit marknaden, inte behoven, styra vår äldreomsorg", säger Eva Christiernin (S).

Christiernin får sällskap av finansminister Mikael Damberg (S). Med avstamp i Attendoskandalen argumenterar de båda för att kommunen måste ta större kontroll över etableringen av utförare av äldreomsorg. Finansministern konstaterar att Uppsala kommun numera är nationellt känd för att vara en kommun "där det inte alltid gått rätt till med äldreomsorgen".

undefined
Finansministern kan ännu inte säga hur mycket pengar regeringen kommer att skjuta till kommunernas äldreomsorg kommande år, eftersom budgeten inte är klar.

– Kommunerna måste skapa en organisation för att kontrollera att pengarna inte hamnar någon annanstans. Det är en viktig fråga för oss och då tittar vi mycket på vad man har lärt sig i Uppsala, vad vi kan lära av det på nationell nivå och vad som är nästa steg.

Väldigt få kommuner klarar av att själva bära kostnaderna för äldreomsorgen, konstaterar Damberg.

– Det krävs ordning och reda i statens finanser så att man har råd att ge till kommunerna när det behövs, men det innebär också högre krav på ordning och reda i verksamheterna. Och det är därför vi är här i dag.

Många undrar säkert hur Attendoskandalen kunde hända, menar Christiernin.

– Och vi har ett svar på det: marknadsexperiment i välfärden.

undefined
Både Damberg och Christiernin får in en känga till Ebba Busch (KD), som var den som drev igenom det nuvarande systemet när hon satt i Uppsalas äldrenämnd för tolv år sedan.

Förändringen – och vallöftet – kan ligga bara ett kommunfullmäktige bort om förslaget får majoritet.

Inför nästa äldrenämnd kommer S föreslå att stoppa marknadsstyrningen och gå tillbaka till att göra upphandlingar och skriva långa avtal med aktörer. 

Med det tar man ett steg tillbaka inom lagen om valfrihetssystem, LOV, som drevs igenom av bland andra Ebba Busch (KD) när hon satt i Uppsalas äldrenämnd.

– När Ebba Busch införde LOV var tanken att vi skulle få många fler aktörer att välja mellan och en ökad kvalitet på omsorgen. Nu har vi levt med det här experimentet i drygt tio år och ser att det har fått motsatt effekt. Vi bjöd in fusk och fiffel, kvaliteten blev inte bättre, vi fick inte fler utförare. Så jag säger att det är dags att begrava den här marknadsstyrningen, säger Christiernin.

Texten har uppdaterats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!