Kommunen har polisanmält vårdföretaget Attendo för misstankar om omfattande mygel inom hemtjänsten. Under torsdagen avslutade kommunen med omedelbar verkan hemtjänstavtalet med jätteföretaget. 500 äldre personer i Uppsala som har hemtjänst via Attendo måste därför skaffa hemtjänst från andra vårdgivare.
– Personer inom Attendos hemtjänst har systematiskt fuskat. Det handlar om att äldre inte fått de insatser de har rätt till. Till exempel har måltider, duschning, medicinering och promenader inte utförts trots att Attendo fått ersättning för det, säger äldrenämndens ordförande Eva Christiernin (S).
På vilket sätt har vårdtagarna farit illa?
– Det får den fortsatta utredningen visa. Jag kan bara säga att det varit en påtaglig risk för skada.
Fusket påstås ha varit systematiskt och pågått i ett område i södra Uppsala, främst i Gottsunda, där Attendo servar ett 40-tal äldre med hemtjänst. Eva Christiernin betecknar händelserna som "otroligt provocerande".
– De drabbade lider av demenssjukdomar och har ofta inte varit medvetna om att de utsatts för fusk. Personal har registrerat att de varit hemma hos de äldre och hjälpt till, trots att det inte varit fallet.
Hemtjänstbesök registreras normalt genom att personalen blippar med mobilen mot en mottagare i vårdtagarens bostad. Kommunen misstänker att Attendoanställda i vissa fall haft med sig två mobiltelefoner vardera och på så sätt dubblat ersättningarna till företaget.
De senaste två åren har felaktigheter uppdagats inom Attendos hemtjänst vid fyra tillfällen. Företaget har tvingats återbetala 100 000-tals kronor och även fått en varning. Den här gången sätter kommunen ner foten på allvar och bryter avtalet med Attendo.
I dagarna informerar kommunen företagets 500 vårdtagare per brev om att de måste se sig om efter någon annan hemtjänstleverantör. De som senast den 13 april inte har gjort något val kommer att få hemtjänst av kommunen.
– Kommunen är redo att ta över de här vårdtagarna och även privata hemtjänstföretag kan anlitas. Vår telefontjänst är beredd att ta emot samtal från de berörda, uppger Eva Christiernin.
Hon betonar att de påstådda bristerna enbart gäller Attendos hemtjänst, inte företagets äldreboenden.
Kommunen har arbetat med utredningen i en månad och bland annat suttit i bilar utanför vårdtagares bostäder. Kommunen ska då ha konstaterat att Attendos personal inte dykt upp trots att hemtjänstbesök registrerats digitalt.
– Den enda förklaring jag kan se är att de som fuskat lyckats ta sig in i systemen och manipulera dem, säger Eva Christiernin.
På senare tid har äldreförvaltningen skärpt kontrollerna mot fusk. Eva Christiernin ser det som en möjlig förklaring till att saken uppdagats. Med hänvisning till att kommunen gjort flera polisanmälningar är hon dock förtegen om exakt vad misstankarna gäller.
– Inom Uppsalas äldreomsorg häver vi i snitt något avtal per år. Men jag har inte tidigare sett så allvarliga brister som i det här fallet och därför reagerar jag kraftigt. De som försöker dribbla sig fram genom fusk hör inte hemma i vår äldreomsorg.
Attendo anser att kommunen gått för fort fram och borde ha utrett saken tillsammans med företaget innan avtalet sades upp. Enligt Eva Christiernin är dock felen så allvarliga att avtalshävning var enda alternativet.
Attendo svarar för en femtedel av Uppsalas hemtjänst och mottog i fjol 90 miljoner av kommunen för sina hemtjänstinsatser.