Hemskickad från akuten två gånger – sedan inskriven

Roubik Jahani, 65, blev hemskickad från akuten på Akademiska sjukhuset två gånger innan han – efter ett tredje besök – fick komma in på avdelningen.

Roubik Jahani blev hemskickad två gånger från akuten innan han blev inskriven.

Roubik Jahani blev hemskickad två gånger från akuten innan han blev inskriven.

Foto: Foto: Privat

Uppsala2022-07-09 14:30

UNT har vid flera tillfällen skrivit om underbemanningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Roubiks fru, Carina Jahani, 63, berättar om när hon tog honom till akuten måndagen 27 juni vid 20-tiden. Korridorerna var fulla av människor. 

– Det var fullständigt kaos. Många satt ensamma och det fanns britsar överallt med människor som väntade, säger Carina.

Han fick inte komma in på någon avdelning men på akuten visade det sig att Roubik hade fått njursten och blev hemskickad då den oftast kommer ut av sig själv. Veckan som följde blev Roubik sämre och behövde åka in till akuten igen under fredagen.

– Då visade det sig att han hade fått en infektion till följd av njurstenen. Först pratade de om att han skulle få komma till urologen och få nefrostomi, men han fick åka hem igen. De hade antagligen inte plats för honom på vårdavdelningen.

undefined
"Man ska vara frisk för att kunna bli sjuk i Sverige idag", säger Carina Jahani, 63.

Med sig hem fick han ett recept på penicillin. Men på måndagen efter blev hans tillstånd försämrat igen med hög feber och åkte för tredje gången in. Denna gång fick Carina inte följa med på grund av restriktionerna.

– Han väntade i 24 timmar på att få komma till urologen. Och där var det lika fullt som första besöket. Jag fick flera uppgivna sms från honom där han skrev "hur länge ska jag behöva vänta?" och "det händer inget".

Carina smög in kaffe och mackor till honom eftersom det inte fanns något ät- eller drickbart på akuten.

– Men tänk på alla de äldre som kanske inte har anhöriga som kan hjälpa. Ska de sitta där i ett dygn utan mat?

Roubiks dotter Maria Roman, 37, berättar att hon ringde sin syster som är sjuksköterska. Systern ringde i sin tur sjukhuset och pratade med Roubiks ansvariga sjuksköterska, som inte hade koll på patienten och som först vid frågan om olika värden gick för att ta blodprover.

– Det är inte personalens fel, de hamnar bara i kläm. Alla har bemött oss så bra de kan. Problemet är att politikerna inte tar tag i ett problem som återkommer varje sommar. De kommer bara med kortvariga lösningar, säger Maria och forsätter:

– Min pappa har knappt haft en sjukdag under alla år han har jobbat. Han har varit fullt frisk och betalat skatt och nu när något händer så finns det inte plats för honom.

undefined
"Problemet är att politikerna inte tar tag i ett problem som återkommer varje sommar", säger Maria Roman, 37.

Sedan han skrevs in på måndagen har Roubik blivit bättre. Men situationen på akuten har ändå väckt oro inom familjen.

–Man ska vara frisk för att kunna bli sjuk i Sverige idag. Jag förstår att han blev hemskickad första gången. Men den andra borde han ha blivit inskriven, eftersom han mådde så pass dåligt, säger Carina.

Johan Lugnegård, chefsläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger att han inte kan kommentera enskilda ärenden men berättar om vårdsituationen i allmänhet.

– Vi jobbar dagligen med att hantera situationen och att minimera olägenheterna. Vi försöker parera på olika sätt, men det är klart att en överbelastad akutmottagning får konsekvenser. Men att det finns patienter som väntar på vårdplats, det är inget att sticka under stol med, säger han.

Om situationen med den ansvariga sjuksköterskan, berättar han att om man som patient eller anhörig upplever att något har gått till på fel sätt, ska man först kontakta den ansvariga verksamheten. Där avgör man om det behöver göras en avvikelserapport. Därefter kan man vända sig till patientnämnden eller Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

undefined
Tidigare var det 100 färre vårdplatser än de 446 som man tidigare rapporterat till Inspektionen för vård och omsorg att det behövs under sommaren på Akademiska sjukhuset.
Krisen på Ackis

Veckan efter midsommar sattes nya rekord för hur många patienter på akutmottagningen som väntat hela natten på en vårdplats, rapporterade UNT.

Samtidigt som sjukhuset har ovanligt få öppna vårdplatser har man bara lyckats bemanna akutmottagningen till hälften av det normala.

Från mitten av juli och tre veckor framåt har man på akutmottagningen bara 3–4 sjuksköterskor i tjänst mot det normala på 7–8.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!