En timme efter att riksdagen röstat fram Ulf Kristersson (M) till ny statsminister satte sig de 81 ledamöterna i Uppsala kommunfullmäktige för att välja kommunen motsvarighet till statsminister: kommunstyrelsens ordförande (KSO).
Förra veckan meddelade Utvecklingspartiet demokraterna (UP) att de slutit ett avtal med S om att släppa fram de rödgröna i stället för alliansen. Med hjälp UP:s två mandat kunde Erik Pelling (S) därför väljas till KSO, med röstsiffrorna 41-40.
Innan omröstningen var det flera ledamöter som tog plats i talarstolen.
– Problemet med det nya styret är att ekvationen inte går ihop. Antingen är det Hanna som överskattar sin förmåga att styra tre vänsterpartier eller så är det Erik Pelling som överskattar sin förmåga att styra Stefan Hanna, sa Jonas Segersam (KD) som var först ut i talarstolen.
För att få en majoritet i kommunstyrelsen kommer de rödgröna, i valteknisk samverkan med UP, att öka antalet ledamöter från 15 till 18. Därmed får de rödgröna och UP tillsammans 10 ledamöter, alliansen 7 ledamöter och SD 1 ledamot.
En av anledningarna till att mötet drog ut på tiden var även frågan kring hur många kommunalråd det skulle bli, där det till sist beslutades bli nio. Mötet pågick fortfarande kl. 21:00.
UP definierar sig själva som ett parti till höger. Hur mycket UP har påverkat den budget som de rödgröna ska lägga fram har det inte getts några besked om, mer än att UP krävt att det inte blir några skattehöjningar.
– Avtalet reglerar hur vi ska säkra budgeten och vissa sakpolitiska områden. Men exakt vad som står i avtalet är mellan oss, säger Erik Pelling.
De rödgröna har 39 mandat. I kommunfullmäktige har partierna till höger majoritet: alliansen, SD och UP har tillsammans 42 mandat.
Men Erik Pelling menar att ett vänsterstyre i minoritet blir betydligt stabilare än vad ett alliansstyre i minoritet skulle bli, högermajoriteten till trots. Detta eftersom ett alliansstyre skulle varit beroende att få med sig SD, ett parti som alliansen inte ville förhandla med.
– Vårt styre bygger på att vi hela tiden förhandlar och förankrar vår politik. Det kräver såklart att vi förflyttar oss åt höger och att andra partier förflyttar sig så att vi möts någonstans mitt i, säger Erik Pelling.
Tobias Smedberg (V) har varit en av de starkaste kritikerna till ett minoritetsstyre. Nu säger han att det ändå känns bra.
– Jag är såklart glad att vi nått en överenskommelse och säkrat majoritet i den viktigaste frågan: budgeten. Vi känner oss trygga med att vi också får majoritet i flertalet nämnder och i kommunstyrelsen, säger Tobias Smedberg (V).
Hur mycket högerpolitik kan V stå för?
– Det kommer att vara ett tillräckligt stort vänsteravtryck i den politik vi presenterar. Men vi kommer att behöva vara ödmjuka inför oppositionen.
Var går er gräns?
– Vi har många röda linjer. Vi skulle inte sätta oss i ett styre som skulle behöva regera med en högerbudget. Vi har gått till val på att stärka välfärden, förbättra klimatet och ge fler människor någonstans att bo.
Går det att finansiera nu när svårare tider väntar och ni inte får höja skatten?
– Vi hade ändå inte förslag på skattehöjningar. Och man får se budgeten som en helhet. Som till exempel bekämpa arbetslöshet, se över hur vi jobbar med kommunala överskott och hur kommunala verksamheter kan bli effektivare.