En tidigare artikel som UNT gjort visar att 15 av 20 restauranger med pizza på menyn också serverar glutenfria pizzor. Men hur säkra kan Uppsalaborna med allergier vara på att maten hanteras korrekt? Enligt Ida Butler, livsmedelsinspektör, kan alla gäster känna sig trygga.
– Restauranggäster ska kunna känna sig trygga. Upplever vi att en krog har brustit i sina rutiner tar vi till de åtgärder som behövs.
På Livsmedelsverket hemsida står det att det inte finns några krav på att ”fri från”-produkter och specialkost måste hanteras i separata lokaler där ett visst allergen inte finns. Men de ställs höga krav på att rutin följs för att inte åka på en anmärkning när stickprov från kommunen görs.
Vad gäller vid hanteringen av "fri från"-produkter"?
– Först och främst ska restaurangen kunna svara på kundens eventuella frågor om maten de serverar, svarar Ida Butler, livsmedelsinspektör på miljöförvaltningen Uppsala kommun.
– För att kunna säga att man exempelvis serverar glutenfri pizza krävs det väldigt bra rutiner. Oftast är det svårt för krogar eftersom mjöl far runt i luften och kontaminerar.
Gör restaurangerna fel när de erbjuder "fri från"-alternativ på det här sättet?
– Så länge de informerar kunden att det förekommer sagd allergen i lokalen är det okej.
Hur ofta utförs kontroller?
– Regelbundet, och ibland förekommer det problem, avslutar Ida Butler, livsmedelsinspektör på Uppsala kommun.