Glutenintoleranta tvingas betala mer deg för pizzan

Det osar av specialkost och allergimärkningar på menyerna i Uppsala. Men för att pizzeriorna ska kunna fortsätta servera glutenfritt tas en kraftig avgift ut. "Det är hutlöst", säger Bernice Svahn från Celiakiföreningen i Uppsala län.

Bernice Svahn, sekreterare i Celiakiföreningen i Uppsala län, tycker att okunskapen på restaurangerna är hög och att priset på glutenfri pizza ute är för dyrt.

Bernice Svahn, sekreterare i Celiakiföreningen i Uppsala län, tycker att okunskapen på restaurangerna är hög och att priset på glutenfri pizza ute är för dyrt.

Foto: Axel Hilleskog

Uppsala2024-07-27 05:00

Nyheten i korthet

  • Glutenfria pizzor kostar mer på de flesta pizzerior i Uppsala. Av 15 pizzerior i Uppsala tar åtta ut en tilläggsavgift upp till 45 kronor.
  • Restaurangerna förklarar att den glutenfria pizzabotten är dyrare att köpa in och få kunder beställer den, vilket gör det ekonomiskt svårt att inte behöva ta ut en extra avgift.
  • Några pizzerior tar dock inte ut någon extra avgift för glutenfria pizzor, vilket de menar är viktigt för att man inte vill diskriminera mot allergiker.

På de 20 mest populära pizzarestaurangerna i Uppsala utifrån Tripadvisors lista finns alltifrån rödvitrutiga linnedukar och dov belysning till klassiska pizzahak med mopedbud vid entrédörren. Gemensamt för alla krogarna är att de köper in och serverar färdig, glutenfri pizzabotten – och tar rejält betalt för den. 

Intill Sysslomansgatan ligger krogarna Brezza och Palermo som plussar på 40 respektive 45 kronor för en glutenfri pizzabotten. Samma sak gäller hos italienaren på andra sidan Fyrisån, Basilico, som tar 43 kronor extra.

Och så ser det ut på de flesta krogarna i Uppsala. Av de 20 krogarna som ingår på listan så serverar 15 krogar glutenfri pizza och åtta av 15 lägger på en tilläggsavgift.

– De får stå ut med kostnaderna, annars är det vi som förlorar, säger Ahmet Yuksel, kökschef på Palermo.

undefined
Ahmet Yuksel i Palermos kök. Här är det rent och snyggt.

Han berättar att det bara är några få personer i veckan som beställer glutenfri pizza och att krogen inte gör någon vinst på allergikerna. Den tilläggsavgift som finns är bara till för att kunna täcka upp för det dyra inköpspriset.

– Jag tror att det kostar runt 20-25 kronor för en botten in, säger Ahmet Yuksel.

Enligt kökschefen har alla råvaror blivit mycket dyrare på sistone samtidigt som han inte vill behöva tumma på kvaliteten.

– Ja, då får man helt enkelt betala för den, säger han.

undefined
8 av 15 restauranger tar ut en tilläggsavgift för sina glutenfria pizzor.

Liksom många andra pizzerior i stan så gör Palermo sin ordinarie pizzadeg själv, men på grund av hälsomässiga skäl kan de inte producera glutenfri pizzadeg. Och det är det som gör den glutenfria pizzan så dyr.

Victor Sari som jobbar på Basilico, har inte heller något sekundärt bageri som krävs för att kunna baka glutenfria pizzor säkert. Han pekar också på att den glutenfria botten är dyr att köpa in.

Men kan man inte slå ut kostnaderna för den glutenfria botten på allt så att man inte diskriminerar allergiker?

– Det blir lite orättvist om man ska slå ut deras kostnader på alla, säger Victor Sari.

undefined
"Det ska vara lika för alla", säger Moa Levin på Rififi.

Moa Levin, dagens hovmästare på restaurangen Rififi en bit söder om Stora Torget, tänker dock annorlunda.

– Den glutenfria pizzan kostar lika mycket som en vanlig här, det ska vara lika för alla tycker hon.

Hon tillägger precis som Ahmet Yuksel på Palermo att det inte är jättevanligt att folk beställer det.

På Lilly's, ett kvarter bort från Brezza och Palermo, jobbar Robin Tosun och Luis Farina. På en meny som räcks fram går det att läsa att de har samma pris på glutenfri pizza.

– Vi vill inte råna folk, det klart att det kostar att köpa in men man ska inte råna sina gäster, säger Robin Tosun.

undefined
Luis Farina jobbar i baren på Lilly's. Han tycker det är najs att kunna inkludera alla oavsett matpreferenser eller allergier.

Kollegan Luis Farina i baren håller med. Han har själv varit vegan i sju år tidigare och vet hur det är att vara allergiker på stan.

– Det är najs att kunna inkludera alla, säger han.

Men med lite vatten, olivolja, jäst, glutenfritt mjöl, salt och kärlek kan du enkelt göra glutenfria pizzor hemma. I alla fall enligt Bernice Svahn, sekreterare vid Celiakiföreningen i Uppsala län, som visar att det går att njuta av pizza som glutenintolerant – utan att behöva betala skjortan.

– Ni ser! Jag har inte behövt kladda och ha mig, köksmaskinen har gjort allting, säger Bernice samtidigt som hon råkar bryta av slickepotten.

undefined
"Man ska inte gå med vinst för att vi har en matallergi, jag kan förstå att de har tighta marginaler men att lägga på 15-20 kronor extra för en pizzabotten... Bara nej", säger Bernice Svahn.

Hon gillar att käka pizza ute men tycker att det priset är pepprat och att okunskapen kring gluten på flera krogar är hög.

– Det är hutlöst dyrt. Sen brukar de ofta fråga om jag har celiaki eller bara är "Stockholmsgluten" haha, och vad betyder ens det?

Bernice Svahn fick diagnosen celiaki 2008. För henne började det med en krånglande mage efter en utlandsresa. 

– Läkarna trodde att jag dragit på mig någon bakterie, efter månader av att allt bara rann genom kroppen var jag helt nerbruten.

undefined
Bernice Svahn visar hur man gör en god, glutenfri pizza hemma.

En morgon kom hon inte ur sängen och fick bli inlagd på sjukhus med dropp. Efter två långa år hade tarmen läkt och kroppen var stark igen. När hon sen fick diagnosen förstod hon varför hon i sitt unga liv stundtals mått så dåligt i kistan.

Hemma hos Bernice och hennes familj är allting fritt från gluten. Till skillnad från Uppsalakrogarna så stannar mjölet vid dörren.

undefined
Med lite potatis, majs och rismjöl kommer man långt. Men med Xantangummi blir degen längre.

Hur har sjukdomen påverkat ditt liv?

– Det kan ibland vara jobbigt att gå på restaurang eller om man blir bortbjuden. 

Dels för att hon inte känner sig lika trygg som hemma, dels för att hon kan upplevas som omständlig ibland.

– Får jag i mig något jag inte ska kan det balla ur totalt.

Glutenfria pizzerior

Serverar de 20 mest populära restaurangerna (enligt Tripadvisor) med pizza på menyn glutenfri pizza och tar de extra betalt för den?

1. Basilico, ja – 43 kronor

2. Restaurang Hörnet, ja – 20 kronor

3. Il Gradino, ja – ingen extra kostnad

4. Brezza, ja – 40 kronor

5. Luthagens Kitchen and Bar and Pizza, ja – 45 kronor

6. Trattoria Alessandro, ja – ingen extra kostnad

7. Paesano, ja – ingen extra kostnad

8. Il Forno Italiano, ja – 35 kronor

9. Restaurang Arom, ja – 39 kronor

10. Ragusa, ja – 20 kronor.

11. Pedalling Pizza Palace, ja – ingen extra kostnad

12. Sommarro Restaurang & Pizzeria, ja – 25 kronor

13. Liljebaren, ingen uppgift

14. Mammas Meze, nej

15. Jalla, nej

16. Rififi Restaurang, ja – ingen extra kostnad

17. Palermo Restaurang & Bar, ja – 45 kronor

18. Restaurang Black Brook, ingen uppgift

19. Grillhouse Uppsala, nej

20. Lilly's Pizzeria & Taqueria, ja – ingen extra kostnad

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!