På de 20 mest populära pizzarestaurangerna i Uppsala utifrån Tripadvisors lista finns alltifrån rödvitrutiga linnedukar och dov belysning till klassiska pizzahak med mopedbud vid entrédörren. Gemensamt för alla krogarna är att de köper in och serverar färdig, glutenfri pizzabotten – och tar rejält betalt för den.
Intill Sysslomansgatan ligger krogarna Brezza och Palermo som plussar på 40 respektive 45 kronor för en glutenfri pizzabotten. Samma sak gäller hos italienaren på andra sidan Fyrisån, Basilico, som tar 43 kronor extra.
Och så ser det ut på de flesta krogarna i Uppsala. Av de 20 krogarna som ingår på listan så serverar 15 krogar glutenfri pizza och åtta av 15 lägger på en tilläggsavgift.
– De får stå ut med kostnaderna, annars är det vi som förlorar, säger Ahmet Yuksel, kökschef på Palermo.
Han berättar att det bara är några få personer i veckan som beställer glutenfri pizza och att krogen inte gör någon vinst på allergikerna. Den tilläggsavgift som finns är bara till för att kunna täcka upp för det dyra inköpspriset.
– Jag tror att det kostar runt 20-25 kronor för en botten in, säger Ahmet Yuksel.
Enligt kökschefen har alla råvaror blivit mycket dyrare på sistone samtidigt som han inte vill behöva tumma på kvaliteten.
– Ja, då får man helt enkelt betala för den, säger han.
Liksom många andra pizzerior i stan så gör Palermo sin ordinarie pizzadeg själv, men på grund av hälsomässiga skäl kan de inte producera glutenfri pizzadeg. Och det är det som gör den glutenfria pizzan så dyr.
Victor Sari som jobbar på Basilico, har inte heller något sekundärt bageri som krävs för att kunna baka glutenfria pizzor säkert. Han pekar också på att den glutenfria botten är dyr att köpa in.
Men kan man inte slå ut kostnaderna för den glutenfria botten på allt så att man inte diskriminerar allergiker?
– Det blir lite orättvist om man ska slå ut deras kostnader på alla, säger Victor Sari.
Moa Levin, dagens hovmästare på restaurangen Rififi en bit söder om Stora Torget, tänker dock annorlunda.
– Den glutenfria pizzan kostar lika mycket som en vanlig här, det ska vara lika för alla tycker hon.
Hon tillägger precis som Ahmet Yuksel på Palermo att det inte är jättevanligt att folk beställer det.
På Lilly's, ett kvarter bort från Brezza och Palermo, jobbar Robin Tosun och Luis Farina. På en meny som räcks fram går det att läsa att de har samma pris på glutenfri pizza.
– Vi vill inte råna folk, det klart att det kostar att köpa in men man ska inte råna sina gäster, säger Robin Tosun.
Kollegan Luis Farina i baren håller med. Han har själv varit vegan i sju år tidigare och vet hur det är att vara allergiker på stan.
– Det är najs att kunna inkludera alla, säger han.
Men med lite vatten, olivolja, jäst, glutenfritt mjöl, salt och kärlek kan du enkelt göra glutenfria pizzor hemma. I alla fall enligt Bernice Svahn, sekreterare vid Celiakiföreningen i Uppsala län, som visar att det går att njuta av pizza som glutenintolerant – utan att behöva betala skjortan.
– Ni ser! Jag har inte behövt kladda och ha mig, köksmaskinen har gjort allting, säger Bernice samtidigt som hon råkar bryta av slickepotten.
Hon gillar att käka pizza ute men tycker att det priset är pepprat och att okunskapen kring gluten på flera krogar är hög.
– Det är hutlöst dyrt. Sen brukar de ofta fråga om jag har celiaki eller bara är "Stockholmsgluten" haha, och vad betyder ens det?
Bernice Svahn fick diagnosen celiaki 2008. För henne började det med en krånglande mage efter en utlandsresa.
– Läkarna trodde att jag dragit på mig någon bakterie, efter månader av att allt bara rann genom kroppen var jag helt nerbruten.
En morgon kom hon inte ur sängen och fick bli inlagd på sjukhus med dropp. Efter två långa år hade tarmen läkt och kroppen var stark igen. När hon sen fick diagnosen förstod hon varför hon i sitt unga liv stundtals mått så dåligt i kistan.
Hemma hos Bernice och hennes familj är allting fritt från gluten. Till skillnad från Uppsalakrogarna så stannar mjölet vid dörren.
Hur har sjukdomen påverkat ditt liv?
– Det kan ibland vara jobbigt att gå på restaurang eller om man blir bortbjuden.
Dels för att hon inte känner sig lika trygg som hemma, dels för att hon kan upplevas som omständlig ibland.
– Får jag i mig något jag inte ska kan det balla ur totalt.