Tre veckor har gått sedan aktivistgruppen Academics for Palestine satte upp sina tält i Engelska parken.
– Jag har fått flera rapporter från väktare att det varit stökigt i parken runt tälten, folk har lyst på dem med olika ljuskällor och de har känt sig utsatta när de har försökt göra sitt arbete, säger Fredrik Blomqvist, säkerhetsansvarig på Uppsala universitet.
Under måndagen greps 13 studenter som gick in och protesterade mot Israels krig i Gaza under en examensceremoni i universitetets aula.
När UNT besöker Engelska parken på tisdagen är det lugnt bland tälten. Vi vill ställa frågor om hur de ser på sin roll när de stör ut ceremonier och agerat så att vakter som rört sig i parken känt sig skrämda.
Skyltar hänger på linor med budskapet: befria Palestina och även egengjorda skyltar med fotoförbud.
Två medlemmar av Academics for Palestine kommer direkt fram och undrar vilka vi är. De vill inte uppge sina namn men säger att vi kan få en intervju om de får frågorna på papper innan.
När UNT inväntar intervjun kommer en tredje person och undrar vad vi gör där.
– Ni kan ju inte bara komma hit utan att föranmäla er, säger hon.
När vi svarar att det är en allmän plats säger hon att vi inte får fota.
– Ingen vill bli fotad här. Vi är ett kollektiv som har bestämt att ni inte får fota oss.
Det slutar med att de inte ger någon intervju utan att ett pressteam ska sätta ihop svar per mejl på våra frågor.
I mejlet skriver de att de är fredliga och inte skrämmer vakter. De beskriver däremot att de själva upplever hot och trakasserier från högerextrema aktivister. Anledningen till att de satt upp skyltar som förbjuder fotografering är delvis för att de känner sig just hotade, delvis för att de vill undvika att bilder på dem ska överskugga det pågående folkmordet i Gaza.
Under helgen har säkerhetsvakter patrullerat i området på grund av att någon har klottrat på flera universitetsbyggnader och bland annat skrivit "folkmord" och "mördare-Israel".
– Bara trädörren på universitetshusets gavel kommer kosta 300 000 att återställa för den har så speciellt lack och så mycket detaljer, säger Fredrik Blomqvist.
Angående klottret på flera universitetsbyggnader säger Academics for Palestine att de tar avstånd från agerandet, men:
"Vi tycker att det är skenheligt av universitetet att klaga på den här lilla vandalismen samtidigt som de vägrar ta avstånd från det pågående folkmordet på palestinier, förstörelsen av en hel akademisk infrastruktur och mördandet av våra palestinska forskarkollegor."
Rektor Anders Hagfeldt vill inte heller medverka i en intervju, men svarar på mejl:
Vad ska ni göra för att inte fler studenter ska få sina ceremonier förstörda av demonstranter?
"Händelsen i går leder till att bara de som ska delta i evenemang kommer att ha tillträde till universitetshuset tills vidare. Vi vill alltid vara så öppna vi kan, men måste också värna våra studenter och anställda."
Säkerhetsvakter som har patrullerat runt universitetet som ni har anlitat har känt sig hotade av personerna som demonstrerar med Palestinaflaggor och även personal har känt sig hotade. Vad tänker du om det?
"Demonstrationsrätten och yttrandefriheten är fundament i en demokrati, men det är problematiskt när en grupp gör så att andras friheter begränsas. När människor blir rädda och vi inte kan hålla öppet tycker jag att demonstranterna gått över en gräns."
Antisemitismen har ökat sedan Gazakriget började, ser du att dessa protester på universitetsområdet kan skrämma judar som läser vid eller jobbar på universitetet?
"Tyvärr är svaret ja. Vad vi gör nu är att säkerställa att vår undervisning och forskning kan fortsätta som planerat. Vårt mål är alltid att alla ska känna sig välkomna vid universitetet."
Du har efter protesterna öppnat för mer samarbeten med palestinska forskare. Finns det inte en risk att gå dessa personer till mötes? Ska inte forskningssamarbeten bygga på att det finns en forskningsvinst?
"Alla samarbeten ska bygga på akademisk grund. Vi sätter inte igång något bara för att anpassa oss till demonstranternas krav. Finns det ömsesidiga akademiska skäl till att samarbeta med ett universitet är vi öppna för det, var som helst i världen."