Rektor vill dra in sin fuskanklagade studie

Uppsala universitets rektor Anders Hagfeldt vill dra tillbaka den fuskanklagade forskningsstudie som han själv är en av författarna till. Själv säger han sig sakna koppling till studiens tveksamheter.

Anders Hagfeldt är rektor för Uppsala universitet och framstående solcellsforskare. En artikel han bidragit till är nu föremål för fuskutredning.

Anders Hagfeldt är rektor för Uppsala universitet och framstående solcellsforskare. En artikel han bidragit till är nu föremål för fuskutredning.

Foto: TT/UNT arkiv

Uppsala2023-03-14 05:00

Det var i fjol som en tysk forskare och bloggare som säger sig granska misstänkt forskningsfusk anmälde Anders Hagfeldt. Anklagelsen gällde tveksamheter i några grafer i en publicerad studie där Anders Hagfeldt var en av forskarna. 

Nu har Anders Hagfeldt gett sin bild i ett yttrande till myndigheten som utreder anmälan. Där meddelar han att han tagit initiativ till att dra tillbaka studien på grund av oklarheter.

undefined
Anders Hagfeldt är i dag rektor för Uppsala universitet. Men forskningen som nu synas av myndigheter gjordes under hans tid som solcellsforskare i Schweiz.

Men han avvisar bestämt att "någon avvikelse från god forskningssed föreligger" från hans sida. Han lägger också till att det "framför allt" saknas "såväl uppsåt som grov oaktsamhet". Sitt bidrag till studien, som handlar om material kopplat till solcellsutveckling, beskriver han som blygsamt och framför allt utfört i planeringsstadiet.

För att räta ut de frågetecken som ändå finns krävs nya analyser av originaldata. Här finns praktiska problem med snåriga turer i Kina och i Pakistan. De aktuella mätningarna ska nämligen ha gjorts av en doktorand till en kinesisk professor, studiens huvudförfattare.

Men på grund av Kinas hårda covidrestriktioner fick doktoranden göra jobbet på sitt hemuniversitet i Pakistan – som nu stängts efter oroligheter. Tillsammans gör det här att det är svårt att få tillgång till originaldata, ska den kinesiska professorn ha meddelat Anders Hagfeldt, som därför vill få studien tillbakadragen.

Som en av författarna har han läst manuskriptet med graferna innan publicering. Men för att upptäcka oklarheterna krävs betydligt mer djupgående analyser än vad som kan anses vara rutin för en medförfattare, skriver Anders Hagfeldt vidare och påpekar att inte heller expertgranskarna såg några tveksamheter.

undefined
Anders Hagfeldt, rektor för Uppsala universitet, har tidigare till UNT beskrivit processen med anmälan och utredning som "omskakande".

Att en sittande rektor utreds för misstänkt oredlighet i forskning är inte unikt, men ovanligt. Det säger Kjell Asplund, professor, etikexpert och författare till boken Fuskarna. Han nämner utredningen av Karin Dahlman Wright, prorektor vi Karolinska institutet, som exempel. Hon fälldes först för bilder i en artikel där hon varit en så kallad korresponderande författare. 

– När hon överklagade till förvaltningsdomstol frikändes hon ­– rätten fann att det visserligen förkom manipulerade bilder i hennes artiklar men det gick inte att bevisa vem i forskargruppen som manipulerat dem, säger Kjell Asplund. 

Även Kammarrätten har frikänt henne. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!