SVT:s Uppdrag granskning avslöjade nyligen en misstänkt mutaffär i samband med att Akademiska sjukhuset köpt röntgenutrustning från bolaget Canon för över sex miljoner kronor. En mångårig verksamhetschef, Adel Shalabi, är som UNT berättat polisanmäld av Region Uppsala, misstänkt för att ha tagit emot 200 000 kronor i egen ficka. Både chefen, som i dag arbetar vid Karolinska sjukhuset, och Canon hävdar att ersättningen gäller utbildning som pandemin sedan satte stopp för.
Regionens högste chef Johan von Knorring, regiondirektör, beskriver nyheten om mutmisstankarna som "överraskande och inte rolig".
– Det är inte positivt för sjukhusets anseende och varumärke och påverkar bilden av hela det offentliga. Därför måste vi ta det här på allvar, säger han.
Canon ska också ha bjudit chefen och annan personal från Akademiska på middag. Reportaget reser dessutom frågor om hur chefen hanterat upphandlingar.
Region Uppsala tänker nu ta reda på om det finns fler misstänkta oegentligheter kring chefens verksamhet. En extern konsult ska gå fem år tillbaka och granska bland annat dokument om upphandlingar, men också chefens e-post. SVT kunde följa turerna runt affären just genom chefens e-post.
– Vi vill ta reda på om det här var en engångsföreteelse eller om det finns fler fall där vi kan misstänka något, säger Johan von Knorring.
Skälet till tidsbegränsningen är att preskriptionstiden för mutbrott är just fem år, om det inte handlar om ett grovt brott då den är tio år.
Senast i januari ska granskningen vara klar.
Det misstänkta brottet ägde rum 2019. Två år senare, hösten 2021, granskade konsultbyrån KPMG regionens arbete med att förebygga korruption och oegentligheter. Konsulterna hittade brister och skriver i slutrapporten att regionen "inte bedriver ett tillräckligt kraftfullt arbete för att motverka och upptäcka oegentligheter och korruption".
Rapporten har lett till flera åtgärder, uppger Johan von Knorring.
– I dag har vi obligatorisk utbildning av alla våra 14 000 anställda. Vi har också infört en visselblåsarfunktion och gör översyner av riktlinjer och regler, säger han.
Att regionen försöker gå till botten med mutmisstankarna är nödvändigt, menar Vivianne Macdisi, regionråd (S).
– Det är viktigt att det här reds ut för det här är väldigt, väldigt allvarliga anklagelser. Jag blir arg och ledsen när vi förekommer i sådana här sammanhang, säger hon.
2020 rapporterade UNT i en rad artiklar om missförhållanden vid thoraxkliniken på Akademiska sjukhuset, där dåvarande sektionschefen tilläts ha omfattande extraknäck inom skönhetsbranschen, men där personal och fack invände att verksamheten blev svårt lidande. Även då påtalade Vivianne Macdisi det allvarliga i att förtroendet skadas.
Bättre kontroll över bisysslorna är också en del av KPMG-rapportens förslag och de beslut som regionen sedan fattat.
Regionstyrelsens ordförande Emelie Orring (M) lyfter att alla partier ställt sig bakom arbetet med att minska risken för oegentligheter.
– Vi har fattat beslut för att bygga en robust och trygg miljö, som värnar demokrati och rättssäkerhet och reducerar sårbarheter, säger hon.
Angående mutmisstanken säger hon att det nu är upp till polis att utreda.
– Har någon utnyttjat skattemedel för att tillskansa sig egna fördelar är det väldigt allvarligt.