Det är oacceptabelt att en läkare och chef tillåtits ha bisysslor i den omfattning som beskrivits i UNT:s artiklar om thoraxkirurgen vid Akademiska sjukhuset. Det menar regionrådet i opposition Vivianne Macdisi (S).
– Det här är upprörande och provocerande och skadar förtroendet för hälso- och sjukvården och för Akademiska, säger hon.
Informationen i UNT:s artiklar ställer frågor kring hur väl det regelverk som finns tillämpas och efterlevs, menar hon.
Sedan tidigare är frågan om bisysslor aktualiserad av politikerna, men UNT:s artiklar har satt extra tryck på frågan som diskuterades på sjukhusstyrelsen i måndags. Efter nyår ska sjukhusledningen redovisa för politikerna hur läget ser ut när det gäller bisysslor.
– Vi vill ha en tydlig återrapport. Att något sådant förekommer borde vi ha känt till tidigare, men det har aldrig ens antytts.
Men även om chefen och läkaren Vilyam Melki skulle ha fått sina bisysslor godkända på grunder som visar sig rymmas inom regelverket så går de att ifrågasätta ändå, menar Vivianne Macdisi. Enligt henne har man som chef på sjukhuset en viktig roll i att skapa arbetsglädje genom att själv vara ett gott exempel.
Annorlunda låter det från Björn-Owe Björk, (KD) regionråd. Han betonar att Vilyam Melkis bisysslor fått godkänt av cheferna, och att de tycker att han klarar sitt arbete väl.
UNT:s granskning är skev och ensidig, tycker Björn-Owe Björk, som inte förstår problematiken.
– Så länge han sköter sitt jobb har jag inga problem med att han tjänar pengar.
Men läkarfacket har ju sagt nej till att han är lämplig som chef på grund av hög frånvaro?
– Facket har synpunkter på mycket. Man ska beakta det facket säger men arbetsgivaren bestämmer. I det här fallet har chefen uppenbarligen förtroende för sin anställde.
Men i medarbetarundersökningar får ju chefen stenhård kritik av sina egna läkare?
– Det är inte en sak för oss politiker utan för cheferna där. Jag gissar att de arbetar med den frågan.
UNT:s artiklar har väckt starka reaktioner. En som har märkt det är Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande i sjukhusstyrelsen, som fått reaktioner "av alla typer":
– Jag har blivit kontaktad av flera, en del är upprörda, någon har sagt att sådant här måste vi tillåta om vi ska ha våra läkare kvar, och en sjuksköterska ringde och sa att det var trams att uppmärksamma det här.
Hon betonar att hon som politiker inte ska uttala sig i det enskilda fallet, men säger att hennes bild av thoraxkirurgin är att det är en fin verksamhet när det gäller sådant som vårdproduktion och köer. Men artiklarna reser frågan om hur det regelverk som finns sköts och efterlevs.
– Det var också därför vi beslutade i måndags om att få en redovisning senare i vinter. Behövs det bättre internkontroll ska vi se till att det finns på plats, säger hon.
Stefan Olsson (M) är ordförande i regionstyrelsens personalutskott. Han säger att frågan om bisysslor redan fanns i planen för internkontroll, men att den nu lyfts. En fråga där det kan behövas klargöranden är vad det innebär att en bisyssla är förtroendeskadlig, och därmed kan nekas, menar han.
– Det är en sak där jag som inte är expert behöver mer information. Förmodligen har det tolkats olika i olika tider. Många har undrat om det här redan tidigare och nu ska vi i alla fall göra en inventering av omfattningen av bisysslor och tillämpning av regelverket.