Regionen överklagar igen – Vårdplatsbristen består

Nu överklagar regionen åter Ivo:s viteshot mot Akademiska sjukhuset. Grundproblemet, med stängda vårdplatser på grund av brist på sjuksköterskor, kvarstår dock.

Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör, säger att det skulle förvärra situationen för patienterna om regionen försökte uppfylla Ivos krav.

Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör, säger att det skulle förvärra situationen för patienterna om regionen försökte uppfylla Ivos krav.

Foto: Sofi Röjlar/UNT arkiv

Uppsala2022-09-14 21:00

Redan i juni, när Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kom med sitt viteshot, deklarerade sjukhusdirektör Marianne van Rooijen att hon inte tänkte sträva efter att uppnå målet om antalet vårdplatser. Nu står det även klart att regionen fortsätter att överklaga beslutet till nästa instans, efter att förvaltningsrätten i förra veckan avslog regionens första överklagande.

Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör, säger att skälet är att man ser kravet som omöjligt.

– Det är inte rimligt att få fram så många vårdplatser på så kort tid med de konsekvenser det skulle få, säger han.

Vilka konsekvenser tänker du på då?

– Då behöver man utöka antalet vårdplatser med befintliga resurser, ungefär som man gjort vid Sunderbyns sjukhus där de skapade fler överbeläggningsplatser med samma personalstyrka efter att de fått ett liknande krav från Ivo. Risken är då också att man tappar ännu mer personal och förvärrar problemen, säger Mikael Köhler.

Ivo har i flera år påpekat de här problemen hur menar du att det är kort tid?

– Ja, det har de gjort, men vi har att förhålla oss till det juridiska. Det formella kravet kom i början av sommaren. Vi hoppas fortsätta en dialog med Ivo om lösningar, säger Mikael Köhler.

Hur ser lösningen ut för att komma till rätta med vårdplatsbristen?

– Den stora frågan är hur man får samarbetet med kommunerna att fungera. Det handlar om hur vi tar hand om de äldre med kronisk svikt. Nu åker de in och ut på sjukhuset. Det är dessa patienter som blir liggande länge på akutmottagningen, men de blir inte hjälpta av den vård man kan ge på sjukhuset. Vi måste möta det förändrade sjukvårdsbehovet så att dessa patienter kan tas om hand i hemmet eller på ett särskilt boende, säger Mikael Köhler.

Detta är dock ett långsiktigt arbete inom de projekt om "effektiv och nära vård" som pågår i många regioner.

Från Ivo:s sida är det tydligt att man börjar tappa tålamodet. I inlagorna till rättsinstanserna skriver man att det finns flera möjligheter för Region Uppsala att skapa de vårdplatser som krävs genom att till exempel samarbeta med andra regioner eller privata vårdgivare. Ivo konstaterar dock att lösningarna bara har utgått från att sjukhuset ska anställa personal och att "regionen endast synes ha fokuserat på en sådan lösning och inte övervägt andra alternativ".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!