De anställda fick bussrabatt – kan bli skyldiga betala tillbaka

Region Uppsalas anställda kan åka på återbetalning. Arbetsgivarens generösa erbjudande om rabatterade UL-biljetter strider nämligen mot Skatteverkets regler.

Region Uppsala gav de anställda rabatterade bussbiljetter i strid mot skattereglerna. Nu kan det bli fråga om förmånsbeskattning.

Region Uppsala gav de anställda rabatterade bussbiljetter i strid mot skattereglerna. Nu kan det bli fråga om förmånsbeskattning.

Foto: UNT arkiv

Uppsala2024-10-03 16:30

Nyheten i korthet

  • Region Uppsalas anställda kan bli tvingade att betala tillbaka pengar efter att arbetsgivaren erbjöd rabatterade bussbiljetter, vilket strider mot Skatteverkets regler. Rabatten infördes i januari 2022 för att uppmuntra personalen att använda kollektivtrafik.
  • Region Uppsala trodde att erbjudandet var skattefritt eftersom det inte "överstiger den största rabatt som en konsument kan få på affärsmässiga grunder". Men Skatteverket påpekar att rabatter ska vara generella, inte bara för en viss grupp.

Region Uppsala införde rabatterat busskort för sina anställda i januari 2022.Tanken var att uppmuntra till att ta bussen i stället för bilen till jobbet. 

När beslutet togs i november 2021 slog regionstyrelsen fast att rabatten var skattefri. Motiveringen var bland annat att den inte "överstiger den största rabatt som en konsument kan få på affärsmässiga grunder". Riktmärket var den rabatt som ges av UL (kollektivtrafiken i Uppsala län) till pensionärer och studenter, vilket blir 18,5 procent billigare än normalpriset.

"Region Uppsalas tolkning av Skatteverkets regler är att anställda kan erbjudas UL-biljett med nettolöneavdrag för samma pris som exempelvis studenter och pensionärer", skrev regionen.

Men enligt Skatteverket kan man inte jämföra på det sättet eftersom alla bussresenärer inte kan omfattas av rabatten. 

– Det låter högst tveksamt. Skatteverket anser att rabatterna ska vara generella, det ska inte bara gälla en viss grupp, säger skattejuristen Pia Blank Thörnroos.

undefined
"Stora arbetsgivare borde kunna göra rätt", säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket.

Hon hänvisar till inkomstskattelagen och tar ett 14 år gammalt förhandsbesked från Skatterättsnämnden som exempel. En arbetsgivare med ansvar för tidtabeller och priser samt upphandling av trafiktjänster ville ge sina anställda möjlighet att köpa årskort till ett pris som motsvarade kollektivtrafikens seniorrabatt. Skatterättsnämnden ansåg att det inte kunde betraktas som en skattefri förmån.

Riskerar regionens anställda ekonomiska efterverkningar nu?

– Vi kan förstås inte uttala oss i enskilda fall, men stora arbetsgivare som kommuner och regioner har ett stort ansvar för att arbetsgivardeklarationerna är korrekta. Jag uppmanar regionen att kontakta Skatteverket och reda ut det här, säger Pia Blank Thörnroos.

Om en eventuell revision visar att UL-rabatterna hanterats fel kan det bli fråga om förmånsbeskattning i efterhand. En regionanställd Uppsalabo med årslön på 400 000 kronor kan få betala tillbaka 834 kronor per år man utnyttjat rabatten. 

undefined
HR-chef Sofia Reinholdsson säger att regionen stämt av med Skatteverket innan man fattade beslutet om rabatterade biljetter för regionanställda 2021.

Det är inte första gången som en offentlig arbetsgivare tänjer på skattereglerna. För något år sedan avslöjade UNT att anställda vid kommunen, regionen och universitetet riskerade att få betala flera tusenlappar extra eftersom de hade tillgång till billig parkering vid arbetsplatsen.

Varför följer ni inte skattereglerna?

– Mot bakgrund av den utredning som då gjordes agerade vi korrekt och enligt gällande regler. Vi kommer att ta kontakt med Skatteverket, säger Sofia Reinholdsson, HR-chef, Region Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!