UNT kunde nyligen berätta att anställda vid Uppsalas skolor protesterar mot att de nu tvingas betala parkeringsavgift vid arbetsplatsen. Även de nya parkeringsavgifterna innebär dock en subvention som är skattepliktig.
– Lagen är jättetydlig. Den är inte svårt att förstå, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket.
Lagen hon syftar på är inkomstskattelagen. Där står det att saker och tjänster man får via jobbet ska värderas till marknadsvärdet. I det här fallet innebär det att parkeringspriset ska jämföras med vad det kostar om de anställda valt en annan parkering i närheten. Att man på personalparkeringen betalar per dag eller månad i stället för per timme spelar ingen roll enligt Pia Blank Thörnroos.
– Det handlar om vad det hade kostat den anställde att skaffa samma parkering på egen hand, i de flesta fall vad det kostar att stå på gatan utanför. Något annat finns inte och regelverket är väldigt fyrkantigt i det avseendet, säger hon.
Frågan blir aktuell även i de fall som arbetsgivaren hyr lokaler av en extern aktör som i sin tur erbjuder billligare parkering för de anställda.
– Har arbetsgivaren en affärsrelation med fastighetsägaren så finns det en förmån som är direkt kopplad till arbetet. Då ska även den förmånsbeskattas, säger Pia Blank Thörnroos.
Det här är fallet för anställda vid Uppsala universitet som kan parkera billigare vid till exempel Ekonomikum och Blåsenhus genom Akademiska Hus försorg. Som en jämförelse får anställda vid Läkemedelsverket och Livsmedelsverket inte billigare parkering vid Uppsala Science Park, där fastighetsägaren Vasakronan tar samma avgift för både besökare och anställda i området.
Under pandemin fanns ett undantag för just parkeringar i skattereglerna. Det undantaget försvann den 1 juli 2022. Men det är många arbetsgivare som har varit ovilliga att antingen höja p-avgifterna eller förmånsbeskatta de anställda. Enligt Pia Blank Thörnroos är frågan känslig och billig parkering är en sak många vill erbjuda för att framstå som en attraktiv arbetsgivare.
– När det gäller offentliga arbetsgivare är vår inställning att lösa det här i dialog snarare än genom tillsyn. Vi har en hel avdelning som svarar på skattefrågor från offentliga arbetsgivare, säger hon.
Det är flera offentliga arbetsgivare i Uppsala som erbjuder personalen betydligt billigare parkering än vad det kostar på andra platser i närområdet. Det gäller både Uppsala kommun, Region Uppsala och Uppsala universitet. Räknar man på skillnaden hamnar förmånsvärdet för de kommunala parkeringarna mellan 40 och 110 kronor per arbetsdag. För Uppsala universitet varierar rabatten mellan 0 kronor vid BMC till 80 kronor per dag vid Ekonomikum, om man jämför med närliggande gatuparkeringar eller vad Akademiska Hus tar betalt av icke anställda för parkering.
För den som tar bil till jobbet varje dag kan det som mest innebära dryg 2 000 kronor i månaden i förmånsvärde, om man till exempel jämför priset för parkering vid Vaksalaskolan med dygnspriset i Centralgaraget. På ett år, där man parkerat 11 månader på jobbet, innebär det 6 900 kronor extra i skatt för den som tjänar 30 000 kronor i månaden och 9 700 kronor för en person med en månadslön på 50 000.
På kommunen, där parkeringsavgift just införts för skolans personal, hänvisar man till Uppsala Parkering, som bygger sina nivåer på en fiktiv jämförelse med en parkering vid Salaplan intill Råbyleden. Uppsala universitet hänvisar till fastighetsägaren Akademiska Hus.
– Bra parkeringsmöjligheter är en viktig del i vårt erbjudande till våra kunder. Det är lika oavsett om det är Uppsala universitet eller något företag, säger Christian Jönsson, fastighetsområdeschef vid Akademiska Hus.
Region Uppsala är den enda offentliga arbetsgivaren i Uppsala som gjort en ordentlig utredning av frågan och också haft en dialog med Skatteverket. Slutsatsen i utredningen, som gjordes i början av 2020, var att personalens parkeringspris vid Akademiska sjukhuset innebär en skattepliktig förmån. Någon förmånsbeskattning görs dock inte.
Björn-Owe Björk (KD), regionråd, säger att frågan utreds.
– Vi håller på med en större översyn av parkeringsfrågan, säger han.
Er egen utredning visar att det ska förmånsbeskattas, varför följer ni inte lagen innan ett nytt beslut fattats?
– Jag har sagt att vi utreder frågan. Det är det svar jag har att ge, säger Björn-Owe Björk.