I Tidöavtalet enades M, KD, L och SD om att utreda om offentligt anställda ska bli skyldiga att anmäla papperslösa de möter i jobbet till polisen, för att personerna ska kunna utvisas.
Det har väckt starka reaktioner. Flera regioner – dock inte Region Uppsala – har skickat skrivelser till regeringen med beskedet att de inte kommer tvinga sina vårdanställda till det.
Nu agerar det rödgröna politiska styret i Uppsala kommun. S, V och MP kommer i veckan besluta att kommunstyrelsen skickar en skrivelse till regeringen om att skrota planerna.
– Vi tycker att förslaget är galet eftersom en anmälningsplikt hotar tilliten i samhället. Människor ska inte behöva vara rädda för att bli anmälda av en lärare, bibliotekarie eller socialarbetare. Vi vet via fackförbunden att förslaget skapar stor oro bland våra medarbetare, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.
Vi har ett stort skuggsamhälle i Sverige, behöver man inte komma åt det?
– Jo, det är viktigt att upprätthålla migrationspolitiken och att de som inte får vara här lämnar landet. Men det här är fel väg att gå. Snarare kan skuggsamhället blir ännu osynligare om människor inte vågar vända sig till oss.
Har du förslag på vad man i stället ska göra?
– Det är främst en fråga för polisen och Migrationsverket.
Oppositionsledaren Therez Almerfors (M) kallar Erik Pellings agerande "beklagligt".
– Det finns ju inte ens ett förslag ute än. Att då skapa oro och försöka bedriva politisk opinion från kommunen som myndighet mot vår folkvalda regering är oseriöst, säger hon.
Vad tycker du om grundfrågan, att anställda ska anmäla papperslösa de möter i jobbet?
– Vi behöver veta vilka som är i landet och få stopp på de miljarder skattekronor som årligen betalas ut felaktigt till kriminella som utnyttjar människor i skuggsamhället. Men utformningen av förslaget kräver stor finkänslighet så att arbetet sker på ett rättssäkert sätt.
Finns risk att fler går under jorden om det blir anmälningsplikt?
– Ambitionen är ju tvärtom. Problemen har fått växa under alldeles för lång tid. Vi behöver hjälpa de som faktiskt får vara här.
Ett par regioner har meddelat att de kommer uppmana sin personal att inte följa anmälningsplikten om den blir lag. Tidöpartierna flaggar dock nu för att det kan bli konsekvenser om reglerna inte följs. Vilka direktiv kommunanställda i Uppsala då skulle få kan Pelling inte svara på.
– Det skulle bli ett svårt dilemma.