– Jag blir nästan lite trött varje gång jag hör de här historierna. Det är inte precis så att det inte har förekommit tidigare. Vi har lämnat information till polisen, säger ordförande Börje Vestlund.
Epileptikern Lotta Hillergren fick ett anfall på Resecentrum strax innan jul. Ordningsvakter på stationen tillkallade polis, hon handfängslades och lämnades av vid en bensinmack på Tycho Hedéns väg i Uppsala.
LÄS MER: Epileptiker dumpades av polisen
Börje Vestlund tycker att polisutbildningen måste ta händelser som denna på större allvar. Han efterlyser också mer kunskap om att det finns olika typer av epilepsi som gör att sjukdomsdrabbade agerar på olika sätt.
– Får någon ett vanligt anfall så ser man i regel att någon är sjuk, men blir man utåtagerande så är det lite svårare. Det finns de som kan bli fruktansvärt utåtagerande och det förekommer fall där personer har gripits för misshandel.
Han påpekar att epilepsiföreningen har haft kontakt med polisutbildningen och att en neurolog informerar studenterna om epilepsi och andra neurologiska sjukdomar.
– De hävdar snarare att det här är misstag i arbetet. Men polisen måste bli mer observanta och bättre på att hantera sådana här situationer, säger Börje Vestlund.
Enligt honom är många medlemmar i förbundet också oroliga över vad som händer när man får ett anfall ute på gatan.
Eva Karin Carlson är ordförande för epilepsiföreningen i Uppsala län. Hon förklarar att det kan vara väldigt farligt med epileptiska anfall och att det är viktigt att stoppa ihållande attacker.
– Ett anfall tar mycket på kroppen och hjärnan. Alla epileptiker är olika men en bra regel är att ringa 112 efter 2-3 minuter i fall det inte börjat avta. Ofta bär man med sig medicin som upphäver kramper och instruktioner, säger Eva Karin Carlson.
Epileptiker kan även bära en knapp med ett brinnande ljus som kommunicerar att man är drabbad av sjukdomen.
– Polis och vårdpersonal brukar känna till symbolen, säger Börje Vestlund.