Polischefen om statsministerns jultal

Statsminister Stefan Löfven (S) hyllade lokalpolischef Jale Poljarevius i sitt jultal. När UNT når honom för en kommentar vill han hylla sina kolleger.

Arkivbild. Polischef Jale Poljarevius hyllar sina medarbetare.

Arkivbild. Polischef Jale Poljarevius hyllar sina medarbetare.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2017-12-17 17:50

Det var under sitt årliga jultal som statsminister Stefan Löfven valde att lyfta fram lokalpolischef Jale Poljarevius arbete i Uppsala. När UNT når Jale Poljarevius har han ännu inte sett eller hört talet men är glad att hans medarbetares insatser under året uppmärksammas.

– Det har jag helt missat, jag var faktiskt mitt i julförberedelserna och kom precis hem från affären, säger han.

LÄS MER: Statsministern hyllar Uppsalas polischef

I talet lyfter statsminister Stefan Löfven polisregion Mitts arbete mot gängkriminalitet i Gottsunda och Valsätra. Han ger flera exempel på hur polisen i Uppsala har arbetat och nämner bland annat att man frihetsberövat mer än 150 gängmedlemmar och har tagit 233 bilar i beslag från kriminella.

– Det låter som ett vasst tal och jag kan hålla med om mycket, men man måste komma ihåg en sak: Det här är ett lagarbete och det är mina medarbetare som gör jobbet. Det är alla poliser och civilanställda som sitter i det tysta och jobbar varje dag. I radiobilen, på kontoret och i receptionen, det är de som gör det här fantastiska resultatet möjligt.

Hur går dina tankar över att statsminister Stefan Löfven använder ert arbete i Gottsunda som exempel i sitt jultal?

– Det är klart att det är jättesmickrande och jättekul. Det är även roligt att han påtalar samarbetet med Uppsala kommun. Beslagen av bilar hade aldrig gått att genomföra om inte kommunen hade hjälpt till.

LÄS MER: Därför har gatugängen fått växa fram

Vidare säger Stefan Löfven i sitt jultal att polisen i Uppsala ska få de verktyg och resurser som behövs för att nå sitt mål att Gottsunda och Valsätra inte längre ska klassas som ett särskilt utsatt område. Jale Poljarevius välkomnar att man från politiskt håll vill tillföra mer resurser men tycker samtidigt att det behöver göras mer vad gäller lagstiftning.

– Det viktigaste som vi gärna vill se är att det blir lite lättare när vi genomför våra gripanden, att folk sitter kvar längre och inte bara släpps ut på en gång. Den andra delen gäller lagändringar. Till exempel att handgranater i dag går under lagen om explosiva varor, det är väldigt synd eftersom att det är trots allt dödliga vapen vi pratar om.

Enligt Jale Poljarevius hänger lagstiftningen många gånger inte med och bör ändras.

– Det duger inte att man åberopar gamla lagar från 40-talet och tycker att de är applicerbara även i dag. Med all respekt för domstolsväsendet och lagstiftarna måste man faktiskt hänga med, normalläget har förändrats. Man måste faktiskt se sig om hur det ser ut i samhället och inte leva i en paragrafvärld.

LÄS MER: Så jobbar polisen mot gängen

2017 har enligt Jale Poljarevius varit ett ansträngt år och ett antal större händelser har tagit mycket resurser.

– Det här året har varit ett riktigt tufft år rent resursmässigt. Vi har överlevt tack vare att mina medarbetare är oerhört engagerade och har enormt hög arbetsmoral. Men det är inget som man kan leva på hur länge som helst. Jag välkomnar att det utbildas fler poliser och med den senaste kullen har vi blivit 600 fler poliser, det är vi tacksamma för, det betyder vår överlevnad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!