Budget saknas för folkomröstning om spårväg

En folkomröstning om spårvägen är en del i uppgörelsen mellan UP och de rödgröna partierna. Men i budgeten finns inga pengar för att hålla folkomröstning under 2023.

Budget saknas för folkomröstning om spårväg. Stefan Hanna och Erik Pelling. Bilden är ett montage.

Budget saknas för folkomröstning om spårväg. Stefan Hanna och Erik Pelling. Bilden är ett montage.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2022-11-22 05:00

När Erik Pelling (S) och Stefan Hanna (UP) presenterade överenskommelsen om styret av Uppsala var beskedet att det ska hållas en folkomröstning om spårväg under 2023.

Valåret 2022 var de budgeterade kostnaderna för kommunens valnämnd 15,5 miljoner kronor. Vid nästa EU-parlamentsval, 2024, räknar kommunen med 18 miljoner i kostnader. För 2023 är budgeten endast 1,7 miljoner, vilket är i nivå med vad det löpande arbetet kostar under icke valår.

Enligt Erik Pelling kan det dock ändå bli en folkomröstning under nästa år.

– Det finns pengar i budgeten som vi kan använda till den typen av utgifter, säger han.

undefined
Några pengar har inte avsatts i budgeten för folkomröstningen som ska avgöra om det kommer att rulla spårvagnar eller inte i Uppsala.

Något beslut om när folkomröstningen ska hållas har dock inte fattats än. Det är fortfarande en möjlighet att hålla omröstningen i samband med EU-parlamentsvalet våren 2024.

– Det är ett alternativ, vilket skulle ha sina fördelar. Men omröstningen ska hållas antingen 2023 eller vid EU-valet 2024, säger Stefan Hanna.

Han säger att en viktig faktor som avgör tidpunkten är att planeringen av spårvägen inte ska ha kommit så långt att det inte går att backa.

– Vi måste kunna hantera projektet trovärdigt fram i tiden så att inte kostnaderna målar in Uppsala i ett hörn, säger Stefan Hanna.

Inom kommunen har tjänstemännen börjat titta på förutsättningarna för en kommunal folkomröstning.

– Vi har inte fått ett formellt uppdrag, men har ändå inlett en förstudie för att kunna svara på frågor när diskussionen kommer upp, säger Åsa Nilsson Bjervner, kanslichef på kommunledningskontoret.

undefined
Vägvalet, om Uppsalas framtida kollektivtrafik ska gå på spår eller inte, ska avgöras i en folkomröstning.

Den tidsgräns som finns är att kommunen måste samråda med Valmyndigheten inför beslut om dag för omröstningen, senast tre månader före det föreslagna valdatumet. Enligt Åsa Nilsson Bjervner behöver man börja ordna lokaler och rekrytera valförrättare tidigare än så.

– En fördel nu är att vi hade ett val ganska nyligen. Vi har också tittat på frågan när det varit risk för extraval. Det gör att vi har en grundplanering gjord.

Det är fullmäktige som ska besluta om både valdag och vad det ska stå på röstsedlarna. Enligt Stefan Hanna behöver man före årsskiftet sätta ner foten i fråga om tidpunkten för att fullmäktige ska kunna fatta beslut under våren om valet ska hållas 2023. Man behöver också bestämma vilket valdeltagande som krävs för att resultatet ska vara giltigt.

– Det är frågor vi diskuterar just nu, säger Stefan Hanna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!