I dagsläget patrullerar ordningsvakter inne i Gottsunda centrum mellan klockan 10 och 22. Sedan december är det tre ordningsvakter som jobbar samtidigt, i stället för två som det var innan.
– Det är dels för att ha större närvaro av ordningsvakter i Gottsunda centrum på grund av den senaste tidens oroligheter, dels för att vakterna ska känna sig tryggare medan de jobbar, berättar vd Micael Larsson på All-Bevakning i Uppsala.
Bevakningsbolaget har patrullerat i Gottsunda sen 2015 och ansvarar även för de ordningsvakter som patrullerar i centrala Uppsala.
LÄS MER: Uppsalabolag tar över bevakningen
Micael Larsson har inte upplevt någon tveksamhet bland ordningsvakter över att jobba i Gottsunda, och tror inte det kommer att bli några svårigheter att hitta fler ordningsvakter om bevakningsområdet och antalet ordningsvakter ska utökas. En av de ordningsvakter som patrullerar i Gottsunda sedan tre år tillbaka, Carlos Feliz, är av en annan åsikt.
– Ingen av de ordningsvakter jag har pratat med kommer ta på sig det uppdraget. Risken är inte värt pengarna. Vi är inga poliser och vi har inte den utrustning som behövs för det heller, säger han och fortsätter:
– Med det här beslutet utsätter inte bara arbetsgivaren oss för en stor risk, utan även politikerna i Uppsala.
LÄS MER: Miljonsatsning på Gottsunda
Att initiativet med ordningsvakter fungerat bra inne i centrala Uppsala betyder inte automatiskt att det kommer vara effektivt i Gottsunda, tror Carlos Feliz. Han delar inte sin chefs syn på att ordningsvakter kan komplettera poliser genom att vara närvarande och bygga relationer med personer i området.
– Vi behöver förhöjd polisiär närvaro och inte mera ordningsvakter! Vad hjälper en batong mot en pistol, utbrister Carlos Feliz.
Micael Larsson har en annan syn på vad ordningsvakters uppdrag är.
– Rutinerna och riktlinjerna är att vi ska ha en dialog och bygga upp relationer på så vis. Det tycker jag vi lyckats bra med hittills i Gottsunda och i Uppsala kring Centralstationen, säger han.
LÄS MER: Planen för Gottsunda: vakter och kameror
Lokalpolisområdeschef Jale Poljarevius är inne på samma linje som Micael Larsson.
– Det bästa vapnet i Gottsunda är kommunikation. Min bestämda uppfattning är att ingenting blir bättre av att ordningsvakter ska springa runt och vara beväpnade. Dessutom är det väldigt sällan vapen är inblandade. Jag känner inte till att någon polis varit tvungen att avfyra sitt vapen i Gottsunda, säger han.