LÄS MER: Socialtjänsten ska hjälpa fler få bostad i Uppsala
Ett så kallat genomgångsboende är, till skillnad från det vanliga bostadssociala kontraktet, bara tänkt som en tillfällig lösning medan personen söker egen bostad. Hur länge det ska vara tillåtet att bo i ett genomgångsboende har socialnämnden dock inte bestämt.
– Jag tänker mig max ett år, sedan måste personen ha hittat ett eget boende, säger Eva Christiernin (S), ordförande i socialnämnden.
Kommer de flesta att lyckas med det med tanke på bostadsbristen i Uppsala?
– Förmodligen inte alla. Men många kanske ändå får tag i ett andrahandskontrakt eller kan bo som inneboende, andra kanske behöver flytta från Uppsala.
Vad händer om personen inte lyckats hitta ett boende inom ett år?
– Man måste komma ut i eget boende. Med det sagt: vi kommer inte att kasta ut folk på gatan om man inte hittat en bostad. Fungerar inte det här systemet får vi tänka ut andra åtgärder.
Vilka incitament har man att hitta en bostad om man redan har någonstans att bo?
– Vi kommer att vara tydliga med att personen måste hitta en bostad och att detta bara är ett ställe där man får bo under tiden.
I dagsläget är cirka 150 vuxna personer placerade på olika typer av behandlingsboenden i socialtjänstens regi, den grupp som huvudsakligen kan komma ifråga för genomgångsboenden. Men alla kommer inte att beviljas genomgångsboende, enligt Åsa Carlsson, avdelningschef på socialtjänstens boendeenhet.
– Vi gör en prövning i varje enskilt fall, säger hon och hänvisar till de nya riktlinjer som socialförvaltningen jobbat fram och som socialnämnden nyligen antog.
I dessa nya riktlinjer står att den enskilde "i vissa fall kan beviljas bistånd till boende under en begränsad period". Vad "i vissa fall" är förtydligas dock inte.
– Vi gör alltid en bedömning. Man ska ha uttömt alla andra resurser, det här är en lösning för dem som inte kan lösa boendet själva. Mer konkret är svårt att vara, säger Åsa Carlsson.