Arbetsmiljöverket drar åt tumskruvarna på Ackis

Nu tar även Arbetsmiljöverket upp den kaotiska situationen på akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset. Ett beslut med skarpa krav på åtgärder väntas inom kort.

Akutmottagningen på Akademiska sjukhuset har länge haft problem med att patienterna blir kvar alltför länge i väntan på en vårdplats. Det leder i sin tur till en ohälsosam arbetsmiljö, enligt Arbetsmiljöverket.

Akutmottagningen på Akademiska sjukhuset har länge haft problem med att patienterna blir kvar alltför länge i väntan på en vårdplats. Det leder i sin tur till en ohälsosam arbetsmiljö, enligt Arbetsmiljöverket.

Foto: Axel Hilleskog

Uppsala2022-12-29 12:00

Inspektionen för vård och omsorg har i flera beslut satt fokus på brister i patientsäkerheten på i första hand akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset. Nu meddelar Arbetsmiljöverket att det kommer skarpa beslut med krav på åtgärder i arbetsmiljön för sjuksköterskor och undersköterskor vid Akademiska sjukhusets akutmottagning.

– Vi har väntat länge på det här beslutet. Situationen är sådan att de sjuksköterskor jag företräder går hem med ångest då de ej fått rätt förutsättningar. Nu känns det som att det äntligen kan hända något, säger Love Hedström, huvudskyddsombud för Vårdförbundet.

Enligt Arbetsmiljöverket skapar situationen på akutmottagningen etisk stress som innebär en risk för ohälsa för de anställda. Problemen har funnits under lång tid, och Arbetsmiljöverket skriver i förslaget till beslut att sjukhuset måste lösa situationen senast inom tre månader från det att dokumentet skrevs i början av december. I praktiken handlar det om att antingen tillföra mer resurser, det vill säga anställa eller hyra in personal, eller minska omfattningen av arbetsuppgifterna, det vill säga att se till att det finns färre patienter på akutmottagningen.

Det här är saker som Akademiska sjukhuset och Region Uppsala säger att man arbetat med i flera år. Grundproblemet på sjukhuset är stängda vårdplatser till följd av personalbrist. Så både för att minska antalet patienter på akuten och att tillföra mer resurser handlar det om att anställa fler sjuksköterskor och undersköterskor. 

När Akademiska sjukhuset tidigare försökte minska belastningen på akutmottagningen genom att flytta patienter till vårdavdelningarna ledde det bland annat till att patienterna fick använda grytlock i stället för larmknappar samt att patienter fick ligga i sin egen avföring när personal och vårdplatser inte räckte till.

Love Hedström är medveten om att det inte finns några enkla lösningar på problemen.

– Jag är ändå glad att tillsynsmyndigheten har sett de problem vi ser. Det viktiga är att arbetsgivaren till en början tar sitt ansvar för situationen. Just nu är det alla arbetstagarna som axlar det här ansvaret, så att man känner att man har gjort ett dåligt jobb fast man har gjort allt man ska, säger han.

Region Uppsalas skriver i ett svar till Arbetsmiljöverket att man vill att tidsfristen för att lösa situationen ska förlängas till den 31 mars i stället för den 28 februari. I övrigt har man inget att invända.

Ingen representant från Akademiska sjukhuset har varit tillgänglig för en kommentar. I stället får Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala, kommentera skrivelsen från Arbetsmiljöverket. Han välkomnar formuleringarna från myndigheten.

– Vi har en arbetsmiljö som måste hanteras. Och det är rimligt att ställa krav på den. Det är också bra att Arbetsmiljöverket skriver om ett systematiskt förbättringsarbete, säger han.

Problemen som Arbetsmiljöverket identifierar har funnits i flera år. Hur ska ni kunna lösa dem på ett par månader?

– Det är ett ständigt förbättringsarbete. På kort sikt handlar det om att anställa andra yrkeskategorier som kan stötta upp och att teckna kontrakt om hyrpersonal.

Finns det en risk att man flyttar problemen om man får överbeläggningar på vårdavdelningarna i stället?

– Det är ett av skälen till att det här inte är lätt. Det påverkar hela sjukhuset, säger Mikael Köhler

Förslag till beslut

Arbetsmiljöverkets gjorde en inspektion i oktober i år. Det var i sin tur en följd av att skyddsombuden lämnat in en begäran om åtgärder.

I förslaget till beslut krävs att regionen ska ha åtgärdat arbetsbelastningen hos sjuksköterskor och undersköterskor senast den 28 februari 2023.

Tidigare har Inspektionen för vård och omsorg krävt att sjukhuset ska öppna minst 612 vårdplatser för att undgå vite. Det beslutet har överklagats och ligger just nu hos Högsta förvaltningsdomstolen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!