Ofrivillig sambo fall för riksdagen

Felaktiga folkbokföringsbeslut blev en fråga för både riksdagen och Villaägarnas riksförbund efter UNT:s artiklar i februari. Skyndsam rättning är vad som efterfrågas.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Uppsala2017-05-06 07:00

Maria Malmer Stenergard, Moderaternas talesperson i skatteutskottet, ställde en skriftlig fråga till finansminister Magdalena Andersson (S), och ville veta vad ministern tänker göra för att säkerställa att felaktiga folkbokföringsbeslut ”åtgärdas utan dröjsmål”.

LÄS MER: Fick sin hemadress kapad – okänd hade "flyttat in"

LÄS MER: Flera drabbas av felaktig folkbokföring

LÄS MER: Ingen koll på inflyttningar

Magdalena Andersson instämmer i sitt svar om att det är allvarligt att människor ”drabbas av att främmande personer folkbokfört sig hos dem”. Enligt ministern gör Skatteverket knappt 70 000 bosättningskontroller varje år, utifrån ”interna och externa impulser om felaktigheter”. I Skatteverkets årsredovisning 2016 står det att genomströmningstiden för kontroller av bosättning kortats och ”en större andel impulser har gått till utredning jämfört med 2015”.

Två M-ledamöter lade i september 2016 en motion där man hänvisade till programmet Dold i SVT där en reporter först folkbokfört sig och sedan lyckats få låset utbytt till lägenheten där han felaktigt bokfört sig.

– Det visade tydligt att en översyn av lagar och regler kring folkbokföring och flyttanmälningar måste ändras så att falska adressändringar snabbt upptäcks och ändras. Ett meddelande från Skatteverket till den mottagande adressen för verifiering av flyttanmälan kan vara ett sätt. Motionen bifölls inte, men förslag kan och dyka upp senare i propositioner, säger Lars-Arne Staxäng, en av motionärerna.

Anna Werner, samhällspolitisk analytiker vid Villaägarnas riksförbund har också engagerat sig i frågan om falska folkbokföringsbeslut:

– Det är inte rimligt att man ska behöva få en okänd persons post hem till sig under flera månader, i synnerhet inte kravbrev och myndighetspost. Handläggningstiden för ett ärende om felaktig folkbokföring borde inte behöva vara längre än den tid som kommunerna får på sig för att handlägga bygglov, det vill säga tio veckor, säger Anna Werner.

Vid Skatteverket är verksamhetsutvecklaren Tobias Wijk väl medveten om problemen.

– Enligt förvaltningslagen måste kommunikation ske med den som utpekats vara fel folkbokförd. Därför tar ändringar tid om den det gäller inte går att nå. Vi har med gällande regelverk inte heller någon möjlighet att temporärt flytta personer till en ”parkeringsplats”, under tiden som deras folkbokföringsadress utreds, säger Tobias Wijk.

Att tredje man drabbas beklagar han, men lagen måste följas:

– Det borde gå att förenkla regelverken, men det råder inte skatteverket över, och som enskild drabbad har man liten möjlighet att agera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!