– Jag förstod ingenting när det i början av november förra året i min brevlåda låg en bekräftelse på flyttanmälan ställt till en karl jag inte har en aning om vem det är, och till min adress, säger kvinnan.
Hon gick till polisen för att göra en anmälan men blev i stället hänvisad till Skatteverkets servicekontor i Uppsala. Besöket där ledde, efter att kvinnan fått legitimera sig, bara till att kuvertet med mannens flyttanmälan togs emot. Post till den okände mannen fortsatte komma, post som hon skrev ”adressaten okänd, retur avsändaren” på och lade på postlådan.
Vid ett nytt besök till servicekontoret två veckor senare visade det sig att det första besöket inte registrerats, och mannens flyttanmälan hade försvunnit.
– Den gången fick jag fylla i en anmälan om att en felaktig flyttanmälan gjorts, och trodde att nu skulle posten till karlen sluta komma hem till mig.
Så blev det inte. Brev ställda till den okände mannen kom från bilbesiktning, tingsrätt och advokatbyrå och sedan också kronofogden. Efter ännu ett besök till servicekontoret i Uppsala fick hon besked om att utredningen görs i Västerås, någon skulle höra av sig. Så skedde inte, så hon åkte till servicekontoret i Västerås. Där fick hon tala i telefon med en handläggare som skulle försöka prioritera hennes ärende. Det var i december. Ännu har inget hänt.
Under mellantiden har kvinnan tagit reda på mera om mannen som skrivit sig på hennes adress. En 61-årig hantverkare i Stockholm med ett företag som försattes i konkurs i november förra året.
– Det bara fortsätter, och det besked jag fått är att det kan ta månader att utreda vilken folkbokföringsadress som är riktig. Är det upp till mig att bevisa att karlen inte bor här, aldrig har bott här, att jag aldrig har sett eller på något sätt haft kontakt med honom, varken på nätet eller i verkligheten? Och kronofogden … kan det stå någon på trappen en dag när jag kommer hem och börja bära ut mina saker? säger kvinnan.
Patrik Berglund, jurist på Kronofogdens huvudkontor i Stockholm, säger till UNT att det inte räcker med att Skatteverket nu faktiskt påbörjat en utredning av mannens folkbokföringsadress:
– Hon borde ha öppnat brevet från Kronofogden och meddelat handläggaren som står som avsändare att mannen inte finns på adressen, och att en utredning pågår. Betalningsförelägganden från företag och privatpersoner, och fastställda skulder till myndigheter skickas till den adress där den skuldsatte är folkbokförd, och där görs också en utmätning utan åtskillnad mellan sambors ägodelar om ingen annan information nått oss, säger Patrik Berglund.
Anders Bywall, kommissarie vid Uppsalapolisen med lång erfarenhet av bedrägeriutredningar, avråder bestämt från att öppna post ställd till andra personer:
– Det finns en mycket tydlig lagstiftning när det gäller postöppning, så det skulle jag inte råda till. Att polisen inte tog emot en anmälan är lite konstigt eftersom det är ett brott mot folkbokföringslagen att skriva sig där man inte bor. Samtidigt är det Skatteverket som ansvarar för folkbokföringen, så polisen kan inte göra mycket åt kvinnans problem.
Ingegerd Widell är verksamhetsutvecklare vid Skatteverket och skriver i mejl till UNT att det vid kvinnans första besök till servicekontoret i Uppsala borde ha gjorts en tjänsteanteckning som skickats som ärende till någon av 10 sektioner som utreder adresser:
– Nu finns en pågående utredning om den här mannen. Enligt förvaltningslagen måste vi kommunicera inkomna uppgifter med den som felaktigt anmält flyttning. Om det inte är möjligt att få kontakt kan vi folkbokföra honom som ”utan känd hemvist”. Under tiden är det inte roligt för den som bor på adressen men det här ärendet är förhoppningsvis snart klart, skriver Ingegerd Widell.