Nytt försök med bostadsbygge på 1800-talsgårdar

Planerna för utbyggnad på tre 1800-talsgårdar i centrala Uppsala väcks till liv på nytt. Samtidigt föreslås befintliga hus få rivningsförbud och andra skyddsregler.

Flera nya hus (markerade i rött) kan byggas på gårdarna vid Svartbäcksgatan om planerna blir verklighet. Samtidigt skyddas befintliga hus från rivning. Vy västerifrån.

Flera nya hus (markerade i rött) kan byggas på gårdarna vid Svartbäcksgatan om planerna blir verklighet. Samtidigt skyddas befintliga hus från rivning. Vy västerifrån.

Foto: Illustration: A-sidan arkitektkontor

Uppsala2022-07-16 05:00

För åtta år sedan hade den dåvarande fastighetsägaren och kommunen stora planer för nybyggnad och upprustning på tre äldre gårdar mellan Svartbäcksgatan och Fyrisån, mitt emot Linnéträdgården. Siktet var inställt på byggstart under 2016, men idéerna genomfördes aldrig. Efter ett ägarbyte har planeringen tagit ny fart. I slutet av augusti beräknas ett förslag till utbyggnad i kvarteret Lindormen gå ut på en första remissomgång. 

Kvarteret består till stora delar av hantverksgårdar och bostadshus från 1800-talet och är en av få bevarade trähusmiljöer i Uppsala från sin tid. Ett av de tre bostads- och butikshusen mot Svartbäcksgatan är byggt i slutet av 1700-talet. Genom åren har flera hus rivits och nya tillkommit men gårdarna anses ändå ha en välbevarad miljö med högt kulturhistoriskt värde. 

undefined
Flera nya hus (markerade i rött) kan byggas på gårdarna vid Svartbäcksgatan om planerna blir verklighet. Samtidigt skyddas befintliga hus från rivning. Vy västerifrån.

I det förslag till detaljplan som går på remiss ges möjlighet till sex nya byggnader i två våningar plus inredd vind på innergårdarna. I husen beräknas 14 bostäder och 240 kvadratmeter yta för verksamheter få plats. Det innebär en bantad exploatering jämfört med tidigare planer. Enligt förslaget ska de nya husen anpassas till kvarterets miljö och befintliga byggnader. 

De nya husen föreslås få "en karaktär av enklare gårds- och verkstadsbyggnader" för att påminna om äldre tiders gårdsmiljöer. Två tillbyggnader får rivas medan övriga hus skyddas från rivning, om planen blir verklighet. I planförslaget finns detaljerade anvisningar om utformningen av bland annat fönster, dörrar, tak och fasader på befintliga och nya hus. Vissa interiörer, som kakelugnar och ett trappräcke, anses särskilt värdefulla och föreslås bli skyddade mot rivning eller förvanskning. 

undefined
Gårdarna är en av få bevarade 1800-talsmiljöer med trähus och hantverksbebyggelse i Uppsala. Vy från Västra Strandgatan.

På gården längst norrut, nära Skolgatan, föreslås en nybyggnad i två våningar. Fram till 2017 låg restaurang Lingon med uteservering på platsen. Planförslaget öppnar för en ny matservering på gården.

På den södra gården, med adress Svartbäcksgatan 26, får ett nytt bostadshus byggas på den plats där karamellfabriken Sonja en gång fanns. Det nya huset ska enligt förslaget efterlikna karaktären på fabrikshuset, med fasad av kalkputs. Takkupor får finnas men inga balkonger. 

undefined
Planerna för utbyggnad på 1800-talsgårdarna vid Svartbäcksgatan har fått nytt liv. Exakt utseende bestäms senare. Vy från Järnbron.

Om förslaget blir verklighet försvinner dagens bilparkeringar på gårdarna. Ingen förändring planeras av det öppna gångstråket längs åkanten.

Byggplanerna berör tre adresser:

* Svartbäcksgatan 26. På gården har funnits bland annat färgeri, bageri, speceri- och diversehandel. Karamellfabriken Sonja byggdes 1921 och revs på 1960-talet. I förslaget får en mindre tillbyggnad på gården rivas. Ett nytt bostadshus, som även får innehålla kontor och annan verksamhet, föreslås på karamellfabrikens plats.

* Svartbäcksgatan 28. Bostadshuset mot gatan byggdes i slutet av 1700-talet. Bottenvåningen byggdes om 1927 för att ge plats åt kafé och butiker. Huset föreslås nu kunna få takfönster mot gatan och gården samt takkupor mot gården. Bottenvåningen ska även i fortsättningen användas för butiker eller liknande verksamhet. Fyra nya hus intill varandra får byggas på gården med plats för bostäder, kontor, handel eller annan verksamhet. 

* Svartbäcksgatan 30. På gården har funnits verkstäder, bodar och torrdass. I förslaget får ett nytt hus byggas på gården och användas som restaurang eller annan verksamhet, men inte bostäder. 

Kvarter värda att bevaras

I husen och gårdarna längs Svartbäcksgatan, mellan S.t Olofsgatan och Skolgatan, fanns hantverk och handelsverksamhet under 1700- och 1800-talen. Även om flera hus rivits eller byggts om under åren anses kvarteren välbevarade med högt kulturhistoriskt värde. 

Kommunfullmäktige har klassat området som bevarandevärt. Uppsala innerstad utgör också så kallat riksintresse, vilket bland annat omfattar den bevarade småskaliga träbebyggelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!