1700-talsgårdar kan få nya bostadshus

Några 1700-talsgårdar vid Svartbäcksgatan i centrala Uppsala kan få nya bostadshus mot Fyrisån. Utbyggnaden gör att den ursprungliga gårdsmiljön återskapas, enligt kommunen.

Skyddad miljö.
 Kvarteren vid Fyrisån kan få nya bostadshus.

Skyddad miljö. Kvarteren vid Fyrisån kan få nya bostadshus.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2014-12-02 09:00

På gårdarna strax intill korsningen med Skolgatan, finns i dag p-platser och uteserveringar. Fastighetsägaren vill bygga nya tvåplanshus med inredningsbar vind och rusta upp befintliga hus mot Svartbäcksgatan. Dessutom föreslås tillbyggnader på dagens gårdshus. Totalt beräknas omkring ett 50-tal mindre lägenheter få plats i kvarteret.

Planer finns också på en inglasad paviljong mot åsidan med plats för restaurang. På marken där de nya byggnaderna föreslås har tidigare funnits gårdshus från 1700- och 1800-talen, som revs 1969-70. Nybyggnaden skulle innebära att den gamla gårdsstrukturen från 1700- och 1800-talen återställs, enligt kommunens genomgång av byggplanerna.

Kvarteret är i dag en av Uppsalas få bevarade låga trähusmiljöer. En plan för att bevara området togs fram av kommunen redan på 1970-talet. Enligt kommunens direktiv ska de nya husen utformas med hänsyn till den känsliga miljön och anpassas till befintliga våningshöjder. Fastighetsägarens inriktning är att husen ska få fasader av trä:

– Vårt syfte är att nyproduktionen ska smälta väl in i kvartersmiljön, samtidigt som vi rustar upp och återställer kvarteren. Byggnadernas skick i dag är dåligt överlag, säger Fredrik Lindberg vid FL Invest som är delägare till fastigheten.

Kommunen ska nu ta fram ett förslag till detaljplan för utbyggnaden. Bolaget hoppas få bygglov under 2016.

– I så fall kan vi, med en optimistisk bedömning, sätta spaden i marken under andra halvåret 2016, säger Fredrik Lindberg.

Tre adresser längs gatan berörs av planerna:

* Svartbäcksgatan 26. Mot gatan ligger ett bostads- och affärshus med bottenvåning från 1814 och övervåning från 1845. På gården finns en uthus- och bostadslänga från 1845, bostadshus från 1802 samt kontors- och verkstadsbyggnad vars äldsta delar troligen är från 1700-talet, senare garveri, färgeri och bageri. Karamellfabriken Sonja startade sin verksamhet på gården 1921 - det nya bostadsprojektet går därför under namnet Karamellfabriken.

* Svartbäcksgatan 28. Färgargård under sent 1700-tal, senare garveri. Putsat trähus från 1790-talet mot gatan. Mot gården ligger en bostads- och magasinslänga i trä från 1780-talet, ursprungligen bagarstuga, lider, fähus och stall.

* Svartbäcksgatan 30. Färgargård och senare garveri. Affärs- och bostadshus mot gatan. På gården finns ett bostadshus samt kontors- och verkstadsbyggnad i trä från 1700-talet och en uthuslänga i sten från 1826.

Skyddade gårdsmiljöer

Kvarteret Lindormen mellan Svartbäcksgatan och Fyrisån innehåller en av Uppsalas få bevarade gårdsmiljöer i trä från 1700- och 1800-talen. Området är skyddat som riksintresse och ingår i stadskärnan, klassad som särskilt värdefull byggnadsmiljö.

Dessutom skyddas husen från rivning och förvanskning genom q-märkning samtidigt som övrig mark inte får bebyggas. Den bestämmelsen måste ändras på de aktuella gårdarna om byggplanerna ska bli verklighet.

Dessutom ska frågor om strandskydd mot Fyrisån, översvämningsrisker och grundläggning utredas vidare i planarbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!