"Våldtäktsgränd", så kallas i folkmun gränden mellan Flustret och Svandamshallarna. I alla fall enligt vad Erik Pelling (S) berättade för UNT i en artikel 2018.
Då var han ordförande i byggnadsnämnden och uttalade sig om den strandade förvandlingen av området. Gränden måste öppnas, tyckte både han och markägaren. Ändå har inget hänt med gränden sedan dess.
– "Våldtäktsgränd" är en väldigt otrygg plats även i dag. Men nu ska vi fixa det, säger Erik Pelling.
I dag fem år senare ser han att det finns goda chanser att gränden verkligen ska kunna förvandlas till en inbjudande entré till Stadsträdgården. Det är målet med kommunens arbete med en detaljplan. Som UNT berättat har markägaren, Flustretprofilen Magnus Björkegren, tagit fram nya planer i nära dialog med kommunen.
– Den här gången tror jag att det kommer att bli av, även om detaljer kan ändras som hushöjder, fasader och liknande. Vad jag vet vill ingen stoppa det här, säger Erik Pelling (S).
Den avgörande skillnaden är att det inte längre planeras bostäder, utan bara en hotellbyggnad, menar Erik Pelling. Bostäder var en viktig del av tidigare koncept, men är inget publikt.
– Ett hotell är däremot en verksamhet som kommer alla till del genom servering och service. Det berikar parklivet, säger han.
Moderaterna har varit kritiska mot att de privata initiativen inte tagits om hand av kommunen och att hela historien blivit segdragen.
Markus Lagerquist (M), andra vice ordförande i byggnadsnämnden, har med nämndens ordförande Ylva Stadell (S) nyss träffat Magnus Björkegren som visat planerna och de nya visionsskisserna. Han är positiv till förändringen av ett område han beskriver som "mycket eftersatt". Nu är hans bild att det finns en politisk samsyn med (S).
– Det här är jättespännande och vore ett lyft för en viktig del av i Uppsala.
Men nybyggnation i klassiska miljöer tenderar att väcka känslor och diskussion. Därför är det viktigt med noggrann politisk förankring och förberedelse, poängterar han. I nästa vecka ska hela byggnadsnämnden träffa markägaren Magnus Björkegren på plats.
Den känsligaste delen är hotellbygget där Svandammshallarna står i dag.
– När det ska byggas nytt finns alltid synpunkter, så är det i en demokrati. Men vi har ju redan moderna byggnader på Studenternas och Akademiska, så jag tycker att det borde gå bra, säger Markus Lagerquist.