Byggplanerna i Odinslund underkänns av tunga aktörer

De omarbetade planerna för nybyggnad i Odinslund får ett kyligt mottagande. Flera tunga instanser anser att byggnaderna passar så illa i den känsliga miljön att hela förslaget bör underkännas.

Drygt hundra personer har skickat in sina synpunkter på byggplanerna i Odinslund. Planerna fick minst sagt ett kyligt mottagande.

Drygt hundra personer har skickat in sina synpunkter på byggplanerna i Odinslund. Planerna fick minst sagt ett kyligt mottagande.

Foto: Illustration: Bernow & Partners arkitekter

Uppsala2021-09-09 05:00

Byggplanerna i Odinslund, mitt emot Helga Trefaldighets kyrka, fortsätter att väcka starkt engagemang hos Uppsalaborna. Drygt 100 personer skickade in sina synpunkter till kommunen när förslaget till detaljplan efter omarbetning var på en andra remissomgång under sommaren. Dessutom har myndigheter och andra instanser redovisat sina åsikter. 

Ett känsligare område för nybyggnad i centrum är svårt att hitta. Kvarteret utgör den historiska hjärtpunkten för det akademiska och kyrkliga Uppsala och är skyddat som riksintresse. 

Många som svarat anser att den omarbetade och bantade planen är bättre än tidigare förslag, men ändå inte håller måttet. Motståndet kan sorteras i två huvudgrupper: de som över huvud taget inte vill se några nya hus i kvarteret – men ofta mer grönska – och de som anser att det är fullt möjligt att bygga nytt, men på annat sätt än i dagens förslag. 

undefined
Två nya hus som planeras i vinkel i Odinslund får känslorna att svalla hos Uppsalabor och andra. Till höger skymtar hörnet på Villa Anna.

I stora drag innehåller byggplanerna två nya hus i vinkel på dagens parkeringsplats intill restaurang Villa Anna. Ett av dem placeras i nord-sydlig riktning längs gångstråket, det andra med långsidan mot restaurangen. En tredje ny byggnad föreslås längre in i området och ersätter ett brygghus, troligen från sent 1700-tal, som rivs om planerna blir verklighet. Kommunens bedömning är att huset är i mycket dåligt skick. Övriga äldre hus i kvarteret ska skyddas mot rivning och förvanskning i den nya planen. 

Byggplanerna har varit aktuella i flera decennier. I ett förslag som gick ut på en första remissomgång hösten 2019 var husen större och högre, med en sammanhållen vinkelbyggnad på dagens p-plats och längs stråket. 

Förslaget väckte starka protester och byggnadsnämnden gav arkitekter och planerare i uppdrag att banta husen och ändra delar av utformningen. I det förslag som nu är aktuellt har vinkelbyggnaden delats upp i två fristående hus samtidigt som fasadernas glas och metall bytts mot tegel och puts. De större husen ska ha sadeltak med takpannor i stället för tidigare planer på platt tak. 

Länsstyrelsen, som är en av de tyngsta remissinstanserna, anser att de nya husen fortfarande riskerar att bli för dominerande i den känsliga miljön. Myndigheten välkomnar ändringarna men menar samtidigt att de bara innebär en marginell skillnad när det gäller de känsligaste delarna. Huset längs stråket behöver enligt länsstyrelsen sänkas ytterligare och kortas för att behålla intrycket av kvarterets nuvarande bebyggelse. Myndigheten vill också att fasadfärgen anpassas till befintliga hus. Om inga ändringar sker riskerar kulturmiljön i Odinslund, enligt länsstyrelsen, att utsättas för "påtaglig skada". I klartext innebär det att myndigheten i så fall kan stoppa hela planen.

Även Statens fastighetsverk, som förvaltar flera av de historiska byggnaderna i närområdet, vill att husplanerna bantas ytterligare och att arkitekturen underordnar sig de befintliga byggnaderna. De planerade husens stora glaspartier är enligt fastighetsverket "problematiska" i miljön. Tegelfasad anses inte lämpligt eftersom tegel endast förekommer på kyrkorna och prästgården i kvarteret. 

undefined
De planerade husen vid Odinslund, vy längs gångstråket. Helga Trefaldighets kyrka skymtar till höger. Befintliga träd framför de planerade husen ska bevaras men har tagits bort på illustrationen.

Kommunens egen kulturnämnd menar att det kulturhistoriska värdet i Odinslund är så högt att några nya hus knappast är möjliga på platsen. Enligt nämnden bör planen skrotas och det rivningshotade brygghuset bevaras, en synpunkt som flera andra instanser delar. Kommunala bolaget Uppsala vatten påpekar att området klassats som extremt känsligt för Uppsalas dricksvatten och varnar för riskerna med en utbyggnad. Bolagets slutsats är inga nya hus kan byggas på platsen. 

Förningen Vårda Uppsala är en av flera instanser som föreslår att planeringen av husens utformning ska börja om och en arkitekttävling utlysas.

Svenska kyrkan har olika meningar om byggplanerna. Det lokala kyrkorådet i pastoratet efterlyser större hänsyn till den historiska och kyrkliga miljön och vill att förslaget omarbetas ytterligare. Kyrkans centrala ledning i Kyrkokansliet är i stället positiva till planerna och skriver att "det gjorts ett gediget arbete för att värna den känsliga kulturmiljön." 

Även några privatpersoner är positiva till det bantade förslaget även om den absoluta majoriteten som lämnat synpunkter är kritiska. Remissvaren ska nu sammanställas och presenteras för byggnadsnämnden innan ett slutligt beslut tas om planernas framtid. 

Stiftelse bakom planerna

Bakom byggplanerna i Odinslund står fastighetsägaren, en stiftelse inom Uppsala studentkår med representanter för Uppsala universitet, kommunen och vetenskapssamhället. En byggrätt från 1960-talet ger stiftelsen möjlighet att bygga på delar av marken. Byggnaderna ska enligt det aktuella förslaget innehålla bland annat student- och forskarbostäder, utställningslokal samt någon form av offentlig verksamhet i ena husets bottenplan.

Karta: Odinslund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!